Sindicalistii de la Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara, cer explicatii premierului Viorica Dãncilã. Acestia sunt revoltati de faptul cã din partea energeticienilor nu a fost chemat nimeni la discutiile privind soarta societãtii energetic.
“Având în vedere starea de incertitudine cu privire la viitorul S. CEH S.A., în special al termocentralei Mintia, vã solicitãm sã ne prezentati care sunt demersurile Guvernului României pentru  salvarea de la faliment a acestui producãtor de energie electricã. La data prezentei stim doar cã Ministerul Energiei a promovat un Proiect de act normativ care are ca scop stingerea creantelor fiscale administrate de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã prin trecerea în proprietatea publicã a statului si în administrarea Ministerului Energiei a unor unitãti dispecerizabile lucru ce va contribui la asigurarea securitãtii Sistemului Energetic National. Acest proiect a fost anuntat de partidul de guvernãmânt în timpul campaniei  electorale, prin vocea  dumneavoastrã doamna prim-ministru cu ocazia vizitei din luna mai în judetul Hunedoara”, aratã reprezentantii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara si Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia în scrisoarea adresatã premierului Viorica Dãncilã.
Sindicalistii îi acuzã pe guvernanti de faptul cã “tergiverseazã adoptarea acestui proiect în mod nejustificat, fapt ce creeazã o stare de nemultumire în rândul salariatilor din cadrul celor douã termocentrale vizate de acest act legislativ”
“Ne arãtãm totodatã îngrijorarea vizavi de lipsa de transparentã a Guvernului României vizavi de demersurile care privesc soarta termocentralei Mintia, dar si fatã de lipsa unui dialog la nivel guvernamental cu sindicatele si administratia S. CEH S.A. din sectorul energetic, cu toate cã acest lucru a fost garantat sub semnãturã de cãtre vicepremierul Viorel Stefan, alãturi de partenerii de dialog social la data de 14.03.2018, si prin angajamentul public al domniei sale atât în fata salariatilor termocentralei Mintia cât si în fata presei. Nu este normal sã aflãm din spatiul public cã la nivel de guvern se poartã discutii priviind viitorul S. CEH S.A. doar cu reprezentantii sectorului minier, în cadrul cãrora se decide si viitorul locurilor de muncã al energeticienilor. Având în vedere cã vorbim de viitorul Sistemului Energetic National si a mii de români afectati direct sau indirect de deciziile Guvernului României cu privire la viitorul S. CEH S.A., vã solicitãm doamna Prim-ministru Viorica Dãncilã, o informare cât mai transparentã cu privire la acest Proiect legislativ dar si o implicare serioasã a guvernului pe acest subiect”, mai aratã sindicalistii.
De precizat este faptul cã zilele acestea, la Bucuresti, reprezentantii Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivel de societate, au purtat discutii despre viitorul societãtii energetice. Au avut loc întrevederi cu consilierul premierului pe probleme de Energie, Radu Ciocãnelea, dar si cu secretarii de stat din Ministerul Energiei.
Cosmin BACIU