Facilitati pentru persoanele care urmeaza sa fie concediate ca urmare a inchiderii exploatarilor miniere

Azi, 12 iunie 2019, cu sustinerea deputatilor ALDE, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, initiativa legislativa care are in vedere modificarea art. 56, alin. (1), lit a) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmând sa ajuna pe masa Presedintelui pentru a fi promulgata. Mai precis, initiativa legislativa, prevede crearea cadrului legal pentru includerea in categoria beneficiarilor pensiei pentru limita de vârsta a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in locurile de munca si care au fost disponibilizate ca urmare a inchiderii unitatilor miniere, potrivit obligatiilor pe care si le asuma statul român in negocierile cu Comisia Europeana.
Necesitatea unei astfel de completari tine de situatia socio-economica din zonele miniere, unde vor fi inchise anumite exploatari miniere ca urmare a intelegerii dintre statul român si Comisia Europeana.
Modificarea legii, sustinuta de deputatii ALDE, ofera posibilitatea persoanelor care au lucrat in activitatea miniera in subteran, in proportie de cel putin 50% din timpul normal de munca, si au cel putin 45 de ani sa poata iesi la pensie, daca au un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani. Aceasta prevedere se va aplica exclusiv pentru persoanele ce urmeaza sa fie concediate ca urmare a inchiderii exploatarilor miniere ca urmare a obligatiilor pe care si le asuma statul român in negocierile cu Comisia Europeana.

Deputat ALDE de Hunedoara,
Marius Surgent

3 comentarii la „Facilitati pentru persoanele care urmeaza sa fie concediate ca urmare a inchiderii exploatarilor miniere

  • 14 iunie 2019 la 15:56
    Permalink

    E o lege proasta, data cu dedicatie pentru muierile, amantele, neamurile si pilele sefilor, acele birocrate cu curu mare care erau pontate subteran cu 50, 70, 80 la suta si vedeau mina in poze… Acum le da si ordonanta si pensie, iar minerii cu 19 ani subteran 100 la suta, nu au drept de pensie… Rusine sa va fie bulangiilor!!! Sper ca Iohanis sa nu o promulge !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.