Ursul Baloo din Straja are toate sansele sã fie declarat mascota statiunii. Asta dupã ce un ONG a pus ochii pe el si vrea cu orice chip sã îl ia de aici. Asociatia „Milioane de prieteni” vrea sã îl ia pe Baloo din Straja si sã-l ducã într-o rezervatie de la Zãrnesti, unde mai sunt încã vreo 65 de ursi proveniti din toate colturile tãrii.

Cei de la „Milioane de prieteni” sustin cã Baloo nu ar fi tocmai bine îngrijit si cã stã în conditii improprii, asta desi reprezentantii DSV – Hunedoara au realizat u  control, ca urmare a sesizãrii depuse de ONG, si i-au contrazis. Iar ca sã îl poatã salva de cei care au pus ochii pe el si îl vor cu orice pret, edilii din Lupeni vor sã-l declare pe Baloo mascota statiunii.

Neoficial este deja, dar o recunoastere oficialã ar duce si la protejarea lui. „Vom vorbi si cu cel care îl detine pe Baloo, cu cel care îl îngrijeste, si îl vom declara în Consiliul local mascota statiunii. Oricum cei care vin în Straja la el se opresc prima datã”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeritã.

De precizat cã menajeria din Straja, acolo unde domiciliazã Baloo are toate autorizatiile necesare si corespunde tuturor cerintelor.

Ursul Baloo are 12 ani, iar când a ajuns în statiunea montanã era doar un mic ghemotoc cu blanã. Aproape nu existã împãtimit al muntelui care sã nu stie de existenta lui, mai ales cã se aflã în îngrijirea cabanierilor de când era doar un pui. A fost gãsit în pãdure de un angajat al Ocolului Silvic Petrosani, lângã o stâncã, mai mult mort decât viu.

A fost salvat de medici, dupã ce a fost tinut cu perfuzii si o bunã perioadã de timp a fost hrãnit cu biberonul. A rãmas la Cabana Montana, a lui Emil Pãrãu, care are si acum grijã de el, iar oamenii de aici s-au atasat de el.

O perioadã a umblat liber prin statiune, dar a crescut si desi era blând, unii se puteau speria de el, mai ales cã fãcea numai pozne. Acum Baloo trãieste într-un tarc de câteva sute de metri pãtrati, în care are spatii de refugiu si copaci. Chiar si cei care vin pentru prima datã în Straja, tot la Baloo se opresc.

Turistii s-au obisnuit cu el, iar cei care revin periodic în statiune îi aduc chiar si prãjituri de ziua lui. Este cu adevãrat un urs rãsfãtat, obisnuit cu prezenta omului si nu a mâncat niciodatã carne crudã. Meniul lui zilnic include doar mâncare gãtitã, lapte si multã miere.

Acum Baloo are si o revistã de benzi desenate dedicatã lui. Sâmbãtã, la galeria de Artã „Iosif Tellmann” din Lupeni s-a lansat proiectul „Povestea lui Baloo Straja”, designer Ioan Trifan, care spune cã a fost impresionat de povestea ursuletului care a supravietuit în mod miraculos.

Carmen Cosman