Paradox de Valea Jiului: niciun magazin fãrã anunt de angajare!

Toate magazinele, sau cele mai multe dintre ele, au anunturi cã fac angajãri. Se cautã oameni calificati, ori muncitori, iar pe stâlpi mesajele celor ce cautã sã facã angajãri par din altã lume, în conditiile în care la orice bursã a locurilor de muncã, somerii, ori cei ce nu mai au un job de luni de zile, se plâng cã stau acasã si nu îi angajeazã nimeni. Iar la ALOFM gãsim oferte si de cursuri de calificare în diverse domenii, cele mai multe fiind  joburi cãutate pe piatã.
Un anunt de angajare, postat pe un stâlp din zona centralã a Petrosaniului clameazã angajarea unor necalificati, cu masã copioasã, diurnã, salar de 2080 de lei brut, cazare în pensiune, ori transport gratuit,  în Oradea, locul ce s-a dezvoltat cel mai mult, dar oamenii de aici nu prea sunã. O altã  societate comercialã, ce cautã vânzãtori, la mai multe sediii, nu gãseste si, când se gãseste câte un doritor, stã maxim douã, trei zile. „Nici nu mai stiu de când am pus anuntul si chiar nu vine nimeni. Avem de mai bine de o lunã si jumãtate anuntul cu angajãm vânzãtoare. Poate vine, stã o zi, douã, ori altele vin, dau interviul si promit cã vin a doua zi la probã, dar renuntã. Salariul este ok, sefii sunt ok, firma este pe piatã de foarte mult timp. Noi nu avem nicio problemã, dar nu stiu de ce nu vor sã lucreze”, spune Claudiu, sef de magazin din centrul Petrosaniului.
Iar asta le impune celor ce acceptã sã lucreze, un program ce poate suferi modificãri, dacã un coleg are nevoie de o pauzã.

„Ne descurcãm foarte greu. Avem femei cu copii mici, iar când sunt nevoite sã meargã la scoalã, ori la grãdinitã, aducem personal de pe alte magazine, sã suplimentãm. Asteptãm sã vedem cât de greu ne va fi în timpul concediilor. Sperãm sã ne descurcãm”, ne mai spune domnul Claudiu.
Si zona centralã a municipiului Petrosani este plinã de anunturi care mai de care mai atractive. Douã terase cu bar cautã, de luni de zile, sã angajeze personal si au pus permanent anuntul în fata intrãrii, tocmai cu scopul de a atrage doritorii. Nici nu le mai cer experinetã si le promit o carierã de exceptie, ori, în altã situatie, doar o minimã calificare le cer.
Si dacã nu au, prin Centrul de Formare Profesionalã ce apartine de AJOFM, sunt cursuri, chiar si cursanti, dar la muncã nu mai merge nimeni. „Noi chiar suntem un judet în care s-au  organizat multe cursuri de formare, ca vânzãtori, ospãtari ori barmani, dar întrebarea ar trebui pusã angajatorilor, de ce nu corespund oamenii  cerintelor lor”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Si totul pare prins într-un cerc vicios în care somerii zic cã nu gãsesc de lucru, iar angajatorii stau cu anunturile luni de zile, ori gãsesc personal pentru perioade scurte de timp. „Este o problemã destul de mare pe piata muncii, indiferent din ce parte o privim. Angajatorii sunt nemultumiti cã nu au fortã de muncã, necalificatã sau calificatã. E o problemã la nivel national, dar nici somerii nu sunt multumiti de locurile de muncã pe care noi le dispunem. Se cunoaste problema aceasta pe plan local, judetean si national, dar, ceea ce este destul de neplãcut, este faptul cã, desi încercãm sã oferim locuri de muncã somerilor, de cele mai multe ori acestia se întorc cu înstiintãri prin care angajatorul ne informeazã cã ei nu corespund locului de muncã pe care am dorit sã îl ocupe”, mai afirmã Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Si ca paradoxul sã fie complet, judetul Hunedoara a înregistrat cea mai micã ratã a  somajului, pentru prima datã în istoria  agentiei de ocupare profesionalã, în  aceastã primãvarã. Indicele a fost cel mai mic din România, iar asta chiar dacã am avut si disponibilizãri. Concret, rata somajului în judetul Hunedoara a fost 3,19%, practic, cea mai micã ratã din istoria somajului din România, mai micã decât cea nationalã.
Dar asta nu înseamnã cã toti locuitorii care au mai rãmas pe aici si nu au ales sã plece în strãinãtate, au de lucru.
Diana Mitrache

13 comentarii la „Paradox de Valea Jiului: niciun magazin fãrã anunt de angajare!

 • 10 iunie 2019 la 18:53
  Permalink

  Ce sa mai! Suntem ca Clujul!
  Mai dragii mei!
  E mult de discutat!
  Somajul e mic nu pentru ca sunt locuri de munca ci pentru ca e plecata forta de munca…
  Hai, ca nu e greu de priceput!
  Salariile sunt de zambet! Munca e de plans!

  Răspunde
 • 10 iunie 2019 la 20:37
  Permalink

  Nu ai cu cine sa lucri to?i vor bani si munca de loc poti sa le dai 2500 si nu vine gunoaie astea trebuie l?sa?i fara nici un venit ajutor social si altele

  Răspunde
  • 10 iunie 2019 la 23:38
   Permalink

   este minunat faptul ca s-a ajuns aici, lucrati voi : marii cioflingari de patroni… va plangeti ca nu aveti cui da banii… tineti-i pentru voi si stati voi la tejghea de dimineata pana seara si fara libere si fara concediu… dupa ce atatia ani v-ati batut joc de angajati

   Răspunde
  • 11 iunie 2019 la 10:37
   Permalink

   Adica iti refuza tie 2500 de lei si prefera sa curete rahatul de caine pe canicula,pe frig pe 160 de lei cat este ajutorul social? iti numesti potentialii angajati gunoaie si te miri ca nu iti vine nimeni sa munceasca.Plus ca acum daca refuza locul de munca nu mai primesc ajutor asa ca asta cu ajutorul social cade,vina este doar la tine,la felul in care iti tratezi angajatii.Ce ar fi sa te lasi de afaceri,oricum nu pari ca te pricepi si sa mergi tu sa muncesti pentru ca este nevoie de forta de munca?

   Răspunde
 • 10 iunie 2019 la 21:53
  Permalink

  Sa le taie ajutorul social si isi vor cauta singuri de lucru. Dar cum sa faci asta ca pierzi masa de putori care te voteaza.

  Răspunde
  • 10 iunie 2019 la 23:41
   Permalink

   putori sunteti voi, v-ati batut joc de oamenii amarati ani in sir…

   Răspunde
 • 11 iunie 2019 la 06:45
  Permalink

  fara suparare acesti angajatori nu au nevoie de muncitori au nevoie de sclavi

  Răspunde
 • 11 iunie 2019 la 09:38
  Permalink

  Patroni de cacat,bani de cacat,munciti voi 12 ore pe 10 milioane !

  Răspunde
 • 11 iunie 2019 la 10:45
  Permalink

  In comert se plateste si sub salariul minim pe economie,se gasesc metode sau penalizari sunt si unele femei care lucreaza in comert si castiga chiar 6-700 de lei.Pe banii aia din care nici nu poti trai trebuie sa lucrezi 12 ore cu responsabilitatea banilor pe cap,mult mai mult ai de pierdut decat de castigat.De ce nu faceti o ancheta,voi ziaristii,AJOFM,ITM si vedeti care sunt salariile reale,in ce conditii se lucreaza,cat primesc in mana angajatii de la comercianti daca tot ne plangem de lipsa fortei de munca? de ore suplimentare platite nici nu se poate pune problema in Valea Jiului.

  Răspunde
  • 11 iunie 2019 la 12:12
   Permalink

   Foarte bine spus, dar cine sa faca asemenea anchete? toti facorii care ar trebuie sa supravegheze respectarea conditiilor de munca, inclusiv salarizarea si timpul efectiv muncit, sunt la randul lor implicati in tot felul de „porcarii” de unde ies banuti si nu-si vor periclita smenurile….

   Răspunde
  • 11 iunie 2019 la 13:47
   Permalink

   ITM sunt mana in mana cu ei,sa-si inchida sandramalele si sa plece la munca

   Răspunde
 • 11 iunie 2019 la 11:00
  Permalink

  are dreptate Laur,,afara e vopsit gardu,,inauntru e leopardu 😛 dupa ce te ciupeste patronul de salar (daca nu ai vanzare nu ai salar,,ai lucrat in contul pacii),,carte de munca pe jumate de norma,,, mai vine si statul si-ti ia:CAS-25% CASS-10% IMPOZIT-10%,,, sa tot traiesti cu 1000 lei,,,, 🙂

  Răspunde
 • 11 iunie 2019 la 13:48
  Permalink

  ITM sunt mana in mana cu ei,sa-si inchida sandramalele si sa plece la munca

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.