Editia cu numãrul VIII a festivalului-concurs de fotografie „Locuri de lângã noi” a avut loc în  week-end-ul trecut si, pe simeze, am regãsit fotografii realizate în cadrul atelierelor, dar si fotografiile realizate în cadrul unui concurs inedit pe o temã datã.
De altfel, au avut loc mai multe ateliere, iar sâmbãtã, cei care s-au înscris, erau asteptati sã afle ce mai înseamnã sã fii un bun fotograf. Totul se întâmplã acum, când toatã lumea are un aparat foto, ori un telefon ce face fotografii bune, iar miza este cu atât mai mare.
„Înitiat acum 8 ani,  la Casa de Culturã a Studentilor din Petrosani, de un grup de clarvãzãtori ale fotografiei, an de an, acest concurs a avut oaspeti cadre universitare din Cluj Napoca si Timisoara si, mai mult, studenti si elevi, care  au participat, atât cu expozitii personale,  cât si la concursul de fotografie pe care , de fiecare datã, îl organizãm”, a spus Lavinia Hulea, director Casa de Culturã a Studentilor din Petrosani.

Fotografiile realizate pot fi vizionate AICI
Vineri, în prima zi, a avut loc vernisajul lucrãrilor studentilor si expunerea tematicii festivalului. Pe simeze au fost expuse lucrãri ale studentilor de la facultatea de Artã si Design din Timisoara, iar sâmbãtã au fost mai multe întâlniri cu artistii. De la ora 10.00 -10:45, s-a vorbit în cadrul unui  worshop-ul despre artã, pe tema „Înapoi la Origini”- un atelier sustinut de Ovidiu Manoilescu (fotograf), de la 11:00 – 11:45, tema a fost  „Tehnici experimentale în fotografia de portret” un atelier sustinut de Raoul Poenar, iar de la  12:00 – 12:45 s-a vorbit despre „Lumini, modificatori, exponometre”, un atelier sustinut de Cãtã Tibori (Fine Art Artist). „Încercãm sã educãm putin vizual tineretul, nu neapãrat cu studii de specialitate. Am zis sã venim doar cu un mic aport în a face un pic de educatie esteticã vis a vis de fotografie. Este un trend deja în Valea Jiului si avem colaborãri  cu artisti din Cluj, Timisoara si artisti plastici locali.  Fotografia înseamnã mult mai mult decât un aparat foto, înseamnã educatie esteticã asupra cadrului pe care îl iei, asupra continutului acestuia si un mod de a trãi”, a explicat Petrisor Crãciunoiu, profesor universitar.
Practic, acest festival-concurs face si educatie si le aratã celor pasionati de imagini prin obiectiv, ce înseamnã o fotografie bunã. „E foarte bine cã vin aici artisti si stãm linistiti, am predat stafeta si vin altii si mai talentati. Ne ajutã foarte mult tehnica de acum, de al an la an se întâmplã mereu lucruri interesante, dar pânã la urmã cheia succesului stã în ochiul  celui care  surprinde cadrul”, a spus si Sorin Oprea, artist local, prezent la întâlnirea fotografilor.
Concursul a fost deschis tuturor celor care cred cã pot participa, iar sâmbãtã s-a dat stratul itinerarului fotografic cu tema „Oameni de lângã noi”
Invitati sã participe la acest festival concurs pe care l-au si jurizat mai apoi au fost: Dr. Cristian Graure, artist vizual si cadru didactic (Facultatea de Arte si Design din Timisoara) si Daniel Bocse, artist vizual si cadru didactic (Liceul de Arte Sigismund Todutã din Deva). La final, cei care au surprins cel mai bun cadru pleacã acasã cu premii.
Diana Mitrache