Comisia Europeanã cere noi lãmuriri despre minele Lonea si Lupeni

Comisia Europeanã cere noi lãmuriri despre minele Lonea si Lupeni. Firma polonezã GIG, a transmis încã de acum douã sãptãmâni Comisiei Europene raportul cu concluziile privind necesitatea mentinerii minelor Lupeni si Lonea.
“A fost o discutie la Bruxelles cu GIG  (firma polonezã care a întocmit un nou raport-n.r.). Comisia Europeanã a mai solicitat niste lãmuriri suplimentare pe marginea acelui raport. Urmeazã un nou set de întrebãri. Polonezii au arãtat care sunt motivele pentru care este necesarã continuarea activitãtii celor douã unitãti miniere. GIG a arãtat cã activitatea nu se poate desfãsura altfel. Concluzia a fost cã trebuie sã se punã de acord pe legislatie”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Studiul a fost realizat de expertii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) si a fost dat publicitãtii în februarie 2019, concluziile acestuia arãtând cã închiderea imediatã a minelor Lonea si Lupeni este nesigurã.
„Din sinteza concluziilor prezentate de expertii polonezi în cadrul sedintei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativã a extragerii rezervelor de cãrbune deschise precum si a celor pregãtite, aflate în zona de influentã a riscurilor, de la cele douã exploatãri miniere aflate în program de închidere, atrãgându-se în mod specific atentia cã fenomenele de acumulare a gazului cu consecinta autoaprinderii si a exploziilor se manifestã într-un ritm alert, datoritã naturii zãcãmântului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului”, arãta comunicatul CEH.
Minele Lonea si Lupeni ar fi trebuit sã intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedurã de închidere, cu oprirea activitãtii de extractie a cãrbunelui. Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea si Lupeni a continuat, însã, si în acest an, dar fãrã acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cãrbune extrasã, situatie în care se respectã prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anuntat, la începutul lunii ianuarie, conducerea CEH.
Cosmin BACIU

6 comentarii la „Comisia Europeanã cere noi lãmuriri despre minele Lonea si Lupeni

 • 6 iunie 2019 la 19:49
  Permalink

  Aceasta Comisie Europeana trebuie sa se ocupe de investitiile de la Mina Vulcan si Mina Livezeni,de drumul spre Voineasa(ca ne rupem masinile) si de tevile de termoficare pana la usa apartamentelor!

  Răspunde
  • 6 iunie 2019 la 20:23
   Permalink

   oare asa prosti sunt aia de la UE sa creada raportul polonezilor,ei nu stiu ca o mina nefolosita se umple cu apa

   Răspunde
  • 7 iunie 2019 la 12:13
   Permalink

   @fane,mare prost e?ti! Comisia european? î?i d? bani de mult sa faci asta dar dragii tai ale?i locali nu sunt in stare sa acceseze fonduri europene! O s?-?i rupi ma?ina înc? 20 de ani de acum incolo

   Răspunde
 • 7 iunie 2019 la 07:33
  Permalink

  comisia europeana sa se intereseze cum s-au inchis si celelate mine fara nici un studiu facut de insemex,polonezi s-au cine stie ce firma de papat bani de la bugetul statului

  Răspunde
 • 7 iunie 2019 la 07:36
  Permalink

  cand se inchide o mina se scot utilajele ,se fac diguri se inunda cu apa si gata

  Răspunde
 • 11 iunie 2019 la 14:44
  Permalink

  daca valea vota pnl numai cerea o noua analiza

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.