În perioada 30 mai- 01 iunie 2019 tineri de la Liceul Tehnologic Lupeni înscrisi in programul Meserii pentru Viitor – Electricitatea Pas cu Pas, al Asociatiei Copii pentru Viitor Lupeni, au desfãsurat o vizitã de lucru în Bucuresti si Constanta.
În Bucuresti au vizitat Centrul GreenMogo – Centrul de Instruire si Consiliere Energeticã,  al celor de la Greeninitiative, si au luat parte la un seminar despre energie verde, case pasive, încãlzire globalã si schimbãri climatice.
“Pe 31 mai am participat, la Constanta, la un eveniment gãzduit de Greenpeace România, cu ocazia venirii în portul Constantã a vasului Rainbow Warrior, cel mai ecologic vapor al celor de la Greenpeace. La eveniment au participat reprezentanti de la alte licee tehnologice din Constantã si Oltenita, toti preocupati de energie regenerabilã si schimbãri climatice”, spune Anca Iordãnescu, coordonator.
Vizita de studiu s-a încheiat în data de 01 iunie cu vizitarea Casei Solare de la EFdeN, din curtea Facultãtii de Instalatii Bucuresti, unde o echipã interdisciplinarã, formatã din zeci de studenti din 11 departamente, au construit, printre altele, si casa cu care au participat în 2018, la competitia Solar Decathlon din Dubai, unde au obtinut  locul 4.
Activitãtile vizitei de studiu si programul în sine, au fost gândite într-un context în care, în Valea Jiului, din cauza închiderii minelor, tinerii  au nevoie sã fie instruiti si orientati spre meserii verzi, ale viitorului, cum ar fi instalator panouri fotovoltaice sau instalator sisteme electrice pentru case inteligente,  cât mai putin poluante.
Cosmin BACIU