Festival de fotografie la Petrosani

 

„Locuri de lângã noi” este un proiect al Casei de Culturã a Studentilor din Petrosani si este menit sã aducã laolaltã profesionisti ai imaginii, artisti fotografi si pasionati în domeniu.
Evenimentul a ajuns în 2019 la cea de-a  VIII-a editie: „Festivalul a început practic acum opt ani, cu participarea a patru parteneri: eu, colegul nostru Ovidiu Ratiu, artistul fotograf Dorel Gãinã si lect. univ. dr Lavinia Hulea, directorul Casei de Culturã a Studentilor din Petrosani. Noi suntem legati cu totii de zona de vest, o zonã unde nu exista un eveniment dedicate acestei pasiuni. Ne-am dorit un mijloc de  exprimare a vocilor locale în arta fotograficã. Am reusit sã conectãm practic douã institutii: Casa de Culturã a Studentilor  din Petrosani si Universitatea de Artã si Design din Cluj-Napoca. S-au alãturat evenimentului doi artisti fotografi cu experientã în  organizarea de tabere de creatie”, spune Petrisor Crãciunoiu, fotograf freelancer în Marea Britanie si unul dintre initiatorii festivalului. Invitatii editiei din acest an sunt dr. Cristian Graure, de la Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitãtii de Vest din Timisoara, profesorul Daniel Bocse de la Liceul de Arte „Sigismund Todutã” din Deva si fotografii Ovidiu Manoilescu, Cãtãlin Tibori si Raoul Poenar. Deschiderea oficialã de vineri, 07 iunie, de la ora 16, de la Casa de Culturã din Petrosani este urmatã de un vernisaj al expozitiei studentilor de la Facultatea de Arte si Design din Timisoara. Ziua continuã cu prezentarea programului si un moment „În memoriam Ovidiu Ratiu”. Sâmbãtã, de la ora 10, cei interesati de perfectionare în arta fotograficã pot participã la o serie de ateliere sustinute de fotografii Ovidiu Manoilescu, Raoul Poenar si Cãtãlin Tibori. „Eu îi voi trece prin începuturile  imaginii, Raoul le va vorbi despre portrete în luminã naturalã si luminã slabã, iar Cãtãlin va aduce detalii despre fotografia în luminã  artificialã. Cei care  participã la ateliere, dar si alti pasionati de fotografie se pot înscrie la marsul foto, de la ora 13. În principiu, este vorba de elevi si studenti, cu vârsta între 14 si 35 de ani. Ei vor avea o perioadã limitatã de timp în care sã surprindã orasul în imagini, apoi, când se întorc, fotografiile se predau organizatorilor. În vreme ce juriul analizeazã fotografiile, se pot cere sfaturi si pãreri de la studentii Facultãtii de Arte si Design din Timisoara”, explicã Ovidiu Manoilescu. Cei mai bune fotografii vor fi premiate.
Initiat din anul 2012, demersul artistic se adreseazã studentilor, elevilor, publicului larg, fotografilor profesionisti si amatori. Din echipã care a gândit festivalul, Ovidiu Ratiu, din acest an, lipseste.  „Editia aceasta va avea si un premiu În memoriam. Regretatul nostru prieten Ovidiu Ratiu a fost artist fotograf si membru al UAP Deva, cu câteva expozitii de grup la activ în judet si nu numai, membru activ la mai multe cluburi foto si mare iubitor al fotografiei gen alb negru minimal. A fost membru fondator al  festivalului. Numele „Locuri de lângã noi” este doar generic pentru cã temele abordate de festival sunt felurite si lasã loc creativitãtii sã iasã la ivealã în cele mai neasteptate forme. Provocãm studentii si elevii sã participe la acest festival pentru cã urmãrim sã dezvoltãm un mod de a-i educa vizual pe acesti tineri. Încercãm si sã aducem arta în rândul oamenilor obisnuiti, unde modul de exprimare needucat în aceastã directie ne-a creat numeroase  surprize plãcute. De-a lungul editiilor, am  invitat artisti diferiti, care au sustinut simpozioane pe diferite teme ale artelor vizuale”, spune Petrisor Crãciunoiu. Festivalul national de fotografie „Locuri de lângã noi” are loc în  7-8 iunie 2019, la Petrosani, cu finantare de la Ministerul Tineretului si Sportului.
Laura Oana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.