RNP Romsilva a fost amendatã în urma demersurilor senatorului USR Mihai Gotiu pentru neîndeplinirea obligatiilor legale privitoare la exploatãrile de pãduri din Situl Natura 2000 Defileul Muresului (în judetul Hunedoara), se aratã într-un rãspuns oficial primit luni, 3 iunie), de la Ministerul Mediului.
Tot luni, Mihai Gotiu a depus o interpelare legatã de exploatãrile din Parcul Natural Muntii Apuseni, zona Padis, care au stârnit iritare publicã sãptãmâna trecutã. În interpelare, acesta a solicitat si realizarea unei Liste Negre a firmelor care încalcã regulile si normele de tãiere a pãdurilor, în bazã cãreia sã le fie interzis sã mai facã exploatãri forestiere.
”Sesizãrile, pe care le primesc de peste tot de prin tarã prezintã un tablou al unei iresponsabilitãti uriase fatã de pãduri si ariile naturale protejate din România. Distrugerile au douã cauze majore. Pe de o parte, sunt lãcomia si încãlcarea flagrantã a legii atunci când se elibereazã abuziv autorizatii de exploatare în zone în care acest lucru este interzis. Distrugerile pe care le-am vãzut în Parcurile Nationale Semenic – Cheile Carasului, Cheile Nerei – Beusnita si Domogled – Valea Cernei sunt revoltãtoare. Pe de altã parte, chiar si atunci când actele de punere în valoare au temei legal, modul de exploatare este barbar, cu încãlcarea normelor si regulamentelor silvice si pentru protectia mediului”, a declarat senatorul USR.
În cazul documentat de Mihai Gotiu, în luna aprilie, în judetul Hunedoara, în Situl Natura 2000 Defileul Muresului, controlul dispus, ulterior, de Ministerul Mediului a constatat cã RNP Romsilva – DS Hunedoara – OS Ilia ”a uitat” sã informeze firma care exploata care sunt conditiile specifice pentru tãierile de pãduri în aria naturalã protejatã. Potrivit rãspunsului Ministerului, a fost amendatã atât Romsilva, cât si firma care a tãiat pãdurea. În cazul fãcut public, sãptãmâna trecutã, în Padis, primele controale anuntate de Garda de Mediu par sã indice o situatie similarã – extragerea unor copaci doborâti de vânt într-un mod care a cauzat noi distrugeri într-o zonã cu protectie ridicatã a Parcului Natural Muntii Apuseni.
”Nu e vorba de cazuri singulare, ci de o situatie generalizatã, scãpatã de sub control. Peste tot, dar  absolut peste tot pe unde am ajuns, fie cã e vorba de exploatãri în arii naturale protejate, fie în pãduri de productie am vãzut si  documentat acelasi lucru. Drumurile pentru scosul copacilor sunt neînchise dupã exploatare, fapt care genereazã eroziuni grave ale solului si sunt o cauzã importantã a colmatãrii cursurilor de apã si a inundatiilor. Deseuri abandonate în pãdure, de la pet-uri, bidoane de ulei goale,  mormane de cutii de  conserve consumate la cauciucuri de tractor si cabluri de otel contorsionate. Albii de râuri distruse, pentru cã e mai simplu sã târãsti bustenii prin ele, în urma TAF-urilor, fapt care afecteazã grav toatã biodiversitatea  acestora. Copaci sãnãtosi, neprotejati, loviti în timpul exploatãrilor, pretext taman bun sã fie tãiati si acestia, mai apoi. Fiecare detaliu de acest tip, luat în parte, pare minor. Când vezi, însã, imaginea de ansamblu, si întelegi dimensiunea  cumulatã a distrugerilor, te cutremuri. Fãrã mãsuri  drastice, în câtiva ani ariile naturale din România vor mai exista doar pe hârtie”, a explicat senatorul USR.
În interpelarea adresatã Ministerului Mediului si Ministerului Apelor si Pãdurilor, în cazul Padis, Mihai Gotiu a solicitat si alcãtuirea unei Liste Negre a firmelor care încalcã normele si regulamentele de exploatare forestierã. ”Dincolo de amenzi, la a doua sau maxim la a treia abatere, aceste firme ar trebui sã-si piardã dreptul de a mai exploata pãduri, la fel si firmele care au asociati sau administratori ai unor societãti ajunse pe Lista Neagrã. E nevoie si de o înãsprire a sanctiunilor disciplinare, mergând, gradat, pânã la desfacerea contractelor de muncã pentru angajatii ocoalelor silvice si inspectorii Gãrzilor de Mediu si Forestierã care nu-si îndeplinesc atributiile. Cine nu întelege valoarea pãdurilor si a ariilor naturale protejate, nu mai are ce sã caute în ele”, a mai spus senatorul USR.
De când e senator, Mihai Gotiu si colaboratorii lui de la Cabinetul parlamentar au fãcut numeroase documentãri pe teren legate de tãierile de pãduri, atât în arii naturale protejate, cât si în pãduri de productie. Controalele  efectuate la solicitarea lui, de cãtre Ministerele Mediului, respectiv Apelor si Pãdurilor si a institutiilor din subordinea acestora au confirmat distrugerile si hotiile, au fost date amenzi, au fost  confiscate cantitãti de lemn exploatate fãrã acte si au fost deschise mai multe dosare de cercetare penalã. La initiativa lui Mihai Gotiu, Comisia pentru combaterea coruptiei, cercetarea abuzurilor si petitii din Senat a deschis o anchetã legatã de distrugerea Parcului National Semenic – Cheile Carasului sub administrarea Romsilva, anchetã aflatã în desfãsurare.
Adrian Moldovan