Propunere legislativã pentru Cetãtile Dacice din muntii Orãstiei

Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, este, alãturi de alti colegi parlamentari, semnatarul unei propuneri legislative privind regimul juridic al ansamblurilor si siturilor istorice si arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, si unele mãsuri privind protejarea Cetãtilor dacice din muntii Orãstie.
Proiectul de lege prin care Cetãtile dacice din Muntii Orãstiei vor fi transferate din administrarea Ministerului Culturii în administrarea autoritãtilor locale, respectiv la Consiliul Judetean Hunedoara si Consiliul Judetean Alba a fost depus la Parlament.
“Principalele probleme identificate în prezent sunt cele privind statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administrator, lipsa cãilor de acces, suprapunerea pe aceeasi suprafatã a statutului de sit arheologic cu cel de arie natural protejatã, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor, ceea ce constituie amenintãri la adresa acestor obiective. Toate acestea rãmân problem nerezolvate timp de 20 de ani, de când cetãtile dacice din muntii Orãstiei recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu o singurã exceptie, cea de la Sarmisegetusa Regia, unde Consiliul Judetean a devenit administratorul sitului, restul cetãtilor sunt o invitatie deschisã pentru cãutãtorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare si nu se ocupã de ele. Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atentionare prin care îsi exprimã îngrijorarea pentru starea cetãtilor dacice, iar tonul este unul imperativ, UNESCO solicitând un raport detaliat privind starea de conservare si pune problema unei examinãri tehnice”, aratã initiatorii proiectului, între care si senatorul PSD, Cristian Resmeritã.
Potrivit initiatorilor proiectului legislativ, existã o serie de riscuri.
“Riscul este acela de a pierde statutul oferit de forul international, iar pentru asta se fac vinovati toti cei care nu au reusit sã ofere reglementãri clare, care sã ducã la  remedierea tuturor aspectelor semnalate. Considerãm cã încredintarea administrãrii cetãtilor dacice cãtre Consiliul Judetean, este cea mai bunã solutie în contextual actual, având în vedere modelul de administrare, ca exemplu de bunã practicã, pe care Consiliul Judetean Hunedoara îl exercitã/ îl deruleazã la Sarmisegetusa Regia-Grãdistea de Munte. Este de precizat faptul cã, dintre obiectivele precizate mai sus, numai monumental istoric Sarmisegetusa Regia-Grãdistea de Munte a fost preluat în administrarea  directã a Consiliului Judetean Hunedoara, ca urmare a Hotãrârii Guvernului nr. 1237/2012. Ca un bun administrator, Consiliul Judetean Hunedoara a alocat fondurile necesare, si a  înfiintat un serviciu public de administrare aflat în  subordinea, coordonarea si finantarea consiliului Judetean, prin intermediul cãruia sunt derulate activitãtile propriu-zise de administrare, întretinere si punere în  valoare. Ca rezultat concret, Sarminsegetusa Regia-Grãdistea de Munte, constituie un exemplu de bune practici în ceea ce priveste administrarea propriu-zisã a monumentului UNESCO”, mai aratã initiatorii proiectului  legislativ depus la Parlament.
În 1999, toate cele 6 cetãti au fost înscrise în Lista  patrimoniului mondial UNESCO, iar din 2001, prin noua Lege a monumentelor istorice, acestea au fost înscrise pe lista monumentelor separat, fãrã a se mai pune problema unei rezervatii  arheologice. În 2006,  printr-un ordin al Ministerului Culturii si Cultelor, zona celor 6 cetãti au fost desemnate ca ”zonã arheologicã de interes prioritar”. Sase cetãti au fost incluse în aceastã categorie, si anume Cetatea dacicã de la Grãdistea de Munte – Sarmisegetusa Gegia, capitala regatului dac – este localizatã în satul Grãdistea de Munte, comunã Orãstioara de Sus, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03190, împreunã cu asezarea Fetele Albe cod LMI HD-I-s-A-03196; Cetatea dacicã de la Costesti – Cetãtuie – localizatã în satul Costesti, comunã Orãstioara de Sus, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03178; Cetatea dacicã de la Costesti – Blidaru – localizatã în stul Costesti, comunã Orãstioara de Sus, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03181;Cetatea de la Luncani – Piatra Rosie – localizatã în apropierea satului Alunu, comunã Bosorod, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-032200; Cetatea dacicã de la Bãnita – Bãnita – localizatã în satul Bãnita, comunã Bãnita, judetul Hunedoara, cod LMI HD-I-s-A-03156 si Cetatea dacicã de la Cãpâlna – Cãpâlna – satul Cãpâlna, comunã Sãsciori, judetul Alba, cod LMI AB-I-s-A-00020.
Cosmin BACIU

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.