Senatorul Cristian Resmeritã, interesat de soarta minelor Lupeni si Lonea

Senatorul Cristian Resmeritã  asteaptã un rãspuns din partea premierului Viorica Dãncilã în ceea ce priveste soarta unitãtilor miniere Lupeni si Lonea.
Încã din luna martie, senatorul PSD, Cristian Resmeritã a solicitat un punct de vedere premierului Dãncilã despre continuarea activitãtii Exploatãrii Miniere Lupeni si Exploatãrii Miniere Lonea. Pânã acum, la trei luni distantã, nu existã un rãspuns oficial, negru pe alb, din partea premierului.
Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, vrea sã afle mai multe detalii cu privire la cele douã unitãti miniere. Minele Lupeni so Lonea continuã sã functioneze. Conform întelegerilor dintre  statul român si Comisia Europeanã, activitatea de productie ar fi  trebuit sã înceteze la data de 31 decembrie 2018, însã în baza unor studii realizate de INSEMEX si firma polonezã GIG s-a decis continuarea extractiei de cãrbune. În fapt este vorba de o ocolire a normativelor europene. Oficialii  statului român sustin cã activitatea la cele douã unitãti miniere se face cu epuizarea rezervelor deschise, nefiind vorba de o continuare efectivã a extractiei de cãrbune.
“Urmare a prezentãrii concluziilor studiului Glowny Instytut Gornictwa din Polonia în cadrul sedintei Consiliului Tehnico – Economic al societãtii  din data de 25.02.2019, în prezenta reprezentantilor institutului polonez, ai reprezentantilor INSEMEX Petrosani, ai proiectantului SC Universal Cerc Proiect SRL, ai  specialistilor din cadrul societãtii, au fost  confirmate în totalitate concluziile anterioare formulate de cadrele tehnice ale Universitãtii din Petrosani si de  specialistii INSEMEX Petrosani. Mai mult, expertiza efectuatã de cãtre expertii internationali, atrage atentia, cã la data depunerii studiului, riscul legat de acumulãrile de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de  acumulãrile de apã, se situeazã în zona de alertã cu un grad ridicat de pericol, ce impune diminuarea si  gestionarea acestora cu prioritate. Expertii polonezi plaseazã  actualul program de închidere într-o zonã de largã insecuritate si recomandã reconsiderarea de urgentã a acestuia, orice întârziere în acest sens, atrãgând consecinte greu de cuantificat”, arãta CEH.
Din sinteza concluziilor prezentate de expertii polonezi în cadrul sedintei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativã a extragerii rezervelor de cãrbune deschise precum si a celor pregãtite, aflate în zona de influentã a riscurilor, de la cele douã exploatãri miniere aflate în program de închidere, atrãgându–se în mod specific atentia cã fenomenele de  acumulare a gazului  cu consecinta autoaprinderii si a exploziilor se manifestã într-un ritm alert, datoritã naturii zãcãmântului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului.
“Trebuie observat cã, de la data primelor semnale relevate de specialistii  S CEH SA, certificate ulterior si de cãtre reprezentantii Universitãtii din Petrosani si ai  INSEMEX Petrosani, astãzi avem confirmare din partea unui institut acreditat international si agreat de Comisia Europeanã, care vine si  sustine fãrã echivoc cã scenariul ,,nicio  actiune” nu intrã în discutie pentru  programul de închidere a celor douã exploatãri miniere aflate sub  incidenta unui risc însemnat. Pentru diminuarea si înlãturarea pericolului, se recomandã extragerea cantitãtilor de cãrbune din rezervele deschise si pregãtite într-un interval de timp care sã corespundã gravitãtii si amplorii riscurilor, perioada apreciatã de specialistii polonezi ca fiind optimã situându-se între 4 si 6 ani”, mai subliniau cei de la Complexul Energetic Hunedoara. Viorica Dãncilã,  premierul României, încã nu a transmis un rãspuns negru pe  alb în ceea ce priveste acest aspect.
Cosmin BACIU

Advertisements

12 comentarii la „Senatorul Cristian Resmeritã, interesat de soarta minelor Lupeni si Lonea

 • 3 iunie 2019 la 19:51
  Permalink

  Domnul senator Cristian Resmerita de ce nu este interesat sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan ???

  Răspunde
 • 3 iunie 2019 la 20:38
  Permalink

  stim cu totii cum s-a facut expertiza si cine a platit ptr ea , problema ceea mai mare eate garda de mediu organizatiile europene anti poluare ,daca ei vor inchiderea minelor expertiza polonezilor nu mai are nici un rost

  Răspunde
 • 3 iunie 2019 la 20:46
  Permalink

  Ma baiatule,daca ai nelamuriri,de ce intrebi,asa,aiurea,aici?Domnul senator are audiente,de ce nu mergi sa il intrebi personal?Cine te opreste?

  Răspunde
 • 3 iunie 2019 la 21:18
  Permalink

  asta minte de ingheata apele pina acum a fost interesat sa faca milioane sa si scape tatal de puscarie sa adune avere iar acum cind vede ca lumea vrea sa i dea un binemeritat sut in dos devine brusc interesat hai lasati vrajeala.

  Răspunde
 • 3 iunie 2019 la 21:38
  Permalink

  Cum sa-l bagi in seama pe parlamentarul resmerita cand el a mintit pensionarii hunedoreni cu recalcularea pt grupele de munca?

  Răspunde
  • 4 iunie 2019 la 11:30
   Permalink

   Te inseli. Trebuie observat ca PSD este mult sub PNL + USR-PLUS. In judet, PSD nu poate incheia nicio alianta care sa-i scoata peste PNL + USR-PLUS. Prin urmare PSD desi e pe prima pozitie in urma alegerilor se vede limpede ca incepand cu alegerile locale urmatoare nu vor mai decide nimic in judetul Hunedoara. Chiar daca prin absurd ar castiga la alegerile locale pozitia de presedinte CJ, toate deciziile vor fi a majoritatii care va fi a PNL + USR-PLUS, nicidecum PSD. Simple calcule.

   Răspunde
 • 5 iunie 2019 la 02:44
  Permalink

  …si cine-ti garanteaza tie ca la urmatoarele alegeri vor cistiga liberalii si cu Barna+Ciotlos ?

  Răspunde
  • 5 iunie 2019 la 12:55
   Permalink

   PSD garanteaza. Prin modul in care guverneaza. Europarlamentarele au fost primul rezultat.

   Răspunde
 • 5 iunie 2019 la 02:56
  Permalink

  Rasmeritzu sa tunda iarba din oras, asa cum a facut-o anul trecut de 3 ori, ca ne-o stricat gradinile si batatoarele de covoare de acum ne umple balariile si capusele, in caz contrar, canciu-picio-day voturi la anul…

  Răspunde
 • 5 iunie 2019 la 08:13
  Permalink

  Pune-l in cur , fane….dar la birou ca sa se simt? cei!

  Răspunde
 • 7 iunie 2019 la 08:41
  Permalink

  Ratoaneee….iar rastorni tomberoanele?
  Al dreacului de puslama pesedista!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.