Peste 2000 de firme in moarte clinica din cauza guvernantilor… ”Nu stim exact unde este blocajul. Poate guvernul nu a platit partea sa de contributie la proiectele  finantate de UE, poate UE a blocat banii pentru ca Romania nu a indeplinit conditiile. Cert este ca suntem blocati acum, la final de proiect” – consilier juridic Adrian Sink, coordonator program de masuri active, EuroJobs Petrosani.

”Daca nu ma poti ajuta, macar nu ma incurca” este o vorba valabila in cazul guvernantilor care au blocat, la nivel national, fondurile europene. Clar, programele UE sunt blocate, indiferent de ce declaratii fac autoritatile. Aceasta rezulta din statistici. Si asta pentru ca nici o declaratie de cheltuieli in vederea rambursarii banilor folositi din resurse interne pentru finantarea proiectelor declarate eligibile pentru finantarea europeana nu a fost transmisa Bruxelles-ului  din luna august. Adica, guvernul nu a platit partea sa de contributie.

Ca nu sunt finantate noile proiecte ce urmau a demara – mai treaca-mearga, dar sunt firme cu proiecte aflate in derulare, unele la jumatate, altele spre final si bani – ioc.

De exemplu cateva luni, zeci de asociatii si firme implicate in programul POSDRU si-au redus activitatea, au concediat angajati pentru a nu intra in faliment si a nu inchide definitiv proiectele. Unul dintre cele mai importante programe prin care Romania putea lua fonduri UE, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), este intr-un blocaj prelungit care risca sa trimita in faliment afacerile din jurul lor. Beneficiari disperati facand slalom intre datorii si angajati, apoi angajati care au ajuns in proiecte europene pe care le considerau sigure, furnizori blocati, facturi neplatite, datorii accumulate. Asa stau in acest moment lucrurile printre beneficiarii POSDRU pentru care nu se mai fac decontari din luna iulie, dar carora nu li s-a spus ca nu au nici o sansa pana dupa octombrie. Si chiar mai rau, sustine site-ul ”Unitati protejate”, site cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

„Eu am avut noroc sa primesc 30% prefinantare. Dar sunt altii care nu au primit decat poate 10 sau 5%. Iti dai seama in ce situatie se afla ei. Si atunci ne intreaba la capatul programului cum ne-am indeplinit obiectivele, cum stau lucrurile la grupurile-tinta. Pai cum sa stea? Prost o sa stea daca tu ma blochezi in mijlocul proiectului”, spune coordonatoarea unui proiect de 500.000 de euro pentru piata fortei de munca.

In aceeasi situatie a fost pusa si firma din Petrosani, Euro Jobs, care pe final de proiect nu a mai primit banii de finantare si nu gaseste explicatii. ”Nu stim exact unde este blocajul. Poate guvernul nu a platit partea sa de contributie la proiectele  finantate de UE, poate UE a blocat banii pentru ca Romania nu a indeplinit conditiile. Cert este ca suntem blocati acum, la final de proiect. S-a vehiculat ideea ca ar trebui sa ne imprumutam noi pana se deblocheaza situatia urmand sa primim banii ulterior. Doar ca si bancile acorda aceste imprumuturi in anumite conditii, trebuie sa ai cu ce gira – tehnologie, imobile, ori noi formam profesional oamenii, grupuri tinta, deci nici vorba de asa ceva. Ideal ar fi sa se imprumute Guvernul, daca blocajul i se datoreaza. Am inteles ca in aceasta luna se vor da, totusi, drumul la finantari, dar nu este sigur” – a declarat consilier juridic Adrian Sink, coordonator program de masuri active – EuroJobs Petrosani.

Conform documentelor prezentate de ZF, Guvernul a ”produs” zero fonduri pe zona absorbtiei banilor europeni, doar pe luna august 2012: zero fonduri rambursari de la UE pe Transporturi, zero fonduri pe Mediu, zero fonduri pe Programul Operational Regional, zero fonduri pe Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), zero fonduri pe Cresterea Competitivitatii Economice, zero fonduri pe Programul Operational sectorial Asistenta Tehnica, 3,88 mil. euro pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Daca situatia continua, peste 2000 de firme vor fi omorate… Asta da lansare economica!

Ileana Firtulescu