Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului îsi intensificã eforturile de aplicare a conceptului international UNESCO în teritoriu, în urma revalidãrii statutului UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti.
În acest sens, Geoparcul a initiat un amplu proces de rebranding sub o nouã denumire – Geoparcul International UNESCO Tara Hategului. Astfel, Geoparcul îsi propune sã se alinieze mai bine recomandãrilor de construire a unei identitãti locale ce înglobeazã valori unice ale patrimoniului natural si cultural într-o perspectivã internationalã. Noua identitate vizualã a Geoparcului este lansatã cu ocazi  Sãptãmânii Europene a Geoparcurilor 2019. În noul context, vizitatorii vor putea descoperi mai usor, începând din acest sezon turistic, povestile locurilor si ale oamenilor din Geoparc. O graficã aparte, cu marcaje special realizate, va promova noul slogan: Descoperã | Apreciazã | Respectã. Acronimul sloganului este DAR, cadoul Geoparcului pentru toti cei care îsi propun sã înteleagã semnificatia si valorile acestui teritoriu, dar si un îndemn la adoptarea unui cod de conduitã  bazat pe respect pentru patrimoniul natural si  cultural al zonei precum si pentru locuitorii ei.
Mai multe materiale de promovare a semnelor grafice si a locurilor îi vor ghida pe vizitatori în  parcurgerea unui ”Drum prin vremi”, a unei cãlãtorii în timp ce începe acum 600 de milioane de ani si care integreazã Povestea Pãmântului (Terra), Povestea vietii (Natura) si Povestea oamenilor (Fabula). La realizarea conceptului si a graficii, alãturi de echipa Geoparcului, si-au adus contributia arhitectii Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc si Andrei Tache. Pe lângã experienta profesionalã pe care o au, cei trei sunt implicati în mai multe proiecte nationale de revitalizare si reinterpretare a unor locuri si mestesuguri cu importantã pentru  patrimoniul românesc.
”Un geoparc este despre oameni. În descoperirea si aprecierea lui conteazã  atitudinea, modul de implicare, responsabilitãtile asumate si buna educatie. Esti invitat sã descoperi, printre altele, povestea pãmântului, peisaje culturale, traditii  creative si dinozauri pitici. Ai sansa de a aprecia locuri cu povesti, geoproduse, slow-tourism si locuri cu land art. Si, ca orice  persoanã cu bun simt, vei respecta siturile protejate, natura sãlbaticã, patrimoniul cultural si valorile locale”, se precizeazã în descrierea noului slogan al Geoparcului din brosura de prezentare intitulatã ”Ghid pentru un turism inteligent în geoparcuri”.
Materialele sunt realizate pe baza conceptului de geoprodus, ce include Dinostopurile si Casele Geoparcului, dar si în  concordantã cu Strategia de management a presiunii turismului în geoparcuri, ambele dezvoltate în  cadrului proiectului Interreg Danube GeoTour. Acest proiect international ce reuneste opt geoparcuri din regiunea Dunãrii beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul  european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme). Lansarea campaniei de rebranding coincide cu deschiderea noului sezon turistic, dar si cu un alt moment important în  calendarul de evenimente ale Geoparcului – Sãptãmâna Europeanã a Geoparcurilor. Acest eveniment se deruleazã în toate cele 73 de geoparcuri din 24 de tãri de pe continentul european. Evenimentul propune un numãr mare de activitãti de promovare a singurului geoparc cu statut UNESCO din România, a altor teritorii din tarã care aspirã la acest statut, dar si o invitatie la descoperirea celorlalte geoparcuri europene.  Din acest motiv, evenimentul se desfãsoarã pe o perioadã de timp mai lungã decât cele sapte zile ale unei sãptãmâni. Activitãtile se deruleazã cu ajutorul mai  multor parteneri de la nivel local si national astfel încât sã faciliteze accesul la informatii pentru cât mai multi potentiali vizitatori. În cadrul Sãptãmânii Europene a Geoparcurilor din acest an vor avea loc expozitii de fotografie, schimburi de experientã cu geoparcuri  aspirante, prezentãri la nivel national, activitãti dedicate elevilor din cluburile GeoExploratorii, precum si celebrarea unor zile  emblematice – Ziua Iei si Ziua Geoparcului.
Adina Popa