Doctoranzii din Petrosani creeazã membre bionice

Au brevetat un prototip de mânã actionatã doar de intentia de miscare si au luat medalia de aur. Este unul dintre prototipurile ce ar putea fi fabricat în lume, pentru a-i  sprijini pe cei cu probleme locomotorii, iar pentru asta au luat medalie de aur.
Vorbim despre  studentii doctoranzi la Universitatea din Petrosani, care, dupã 4 ani de muncã se pot gândi cã au ajuns la una dintre cele mai mari  performante în domeniul bioingineriei.
„Medalie de aur a primit inventia Dispozitiv pentru recunoasterea intentiei de miscare a bratului drept si realizarea unui exoschelet pentru sustinerea miscãrii respective, pentru  persoanele ce au anumite probleme de mobilitate. Este un proiect si de  cercetare doctoralã si este al 4-lea an de lucru si anul acesta a fost   înregistrat si brevetul”, a spus prof univ dr Monica Leba, director Scoala doctoralã Universitatea din Petrosani.
O altã medalie de aur vine, de asemenea sã fie aplicatã pe viitor, tot pentru cei ce îsi pierd în timp capacitãtile de miscare a membrelor, în urma unor accidente, cum sunt cele de masinã si se numeste „Contributii privind utilizarea  retelelor neuronale pentru conducerea unui brat artificial”.
„Presupune utilizarea unei cãsti neuronale pentru conducerea unui brat artificial, care poate înlocui un brat uman în caz de amputare, sau poate sã fie utilizat de persoanele ce au  probleme de paralizie si nu pot face miscãri cu propriile mâini”, mai afirmã Monica Leba, director la Scoala doctoralã Universitatea din Petrosani.

Nu sunt singurele inventii, iar coordonatoarea doctoranzilor de la Petrosani spune cã a adunat mai multe medalii si premii pentru inventii ce au fost apreciate la cel mai mare salon de inventicã din zona noastrã.
„În perioada 16 – 18 mai, am fost la evenimentul ROINVENT de la Iasi. Este cel mai mare eveniment de creativitate si inovare din sud-estul Europei. Am participat cu 10 exponate, 5 brevete de inventii si 5 teme de doctorat si, dintre acestea 6 au primit medalii. Am primit douã medalii de aur, o medalie de argint si 3 de bronz, iar celelalte 4 au primit premiul de excelentã”, a completat profesorul Monica Leba. Un alt proiect denumit „Sistem de stocare si  transmisie a memoriei musculare”, a luat argint, iar bronzul a ajuns la cei care au gândit un autoturism smart electric, ce recupereazã o parte din energia electricã consumatã. Tot bronz a luat si inventia care a descoperit o tehnologie de detectare a privirii, pentru marcarea si colectarea unor elemente.
Diana Mitrache

Advertisements

4 comentarii la „Doctoranzii din Petrosani creeazã membre bionice

 • 25 mai 2019 la 08:47
  Permalink

  corecta?i titlul:
  Doctoranzii din Petrosani creeazã (nu creaz?) membre bionice

 • 25 mai 2019 la 12:51
  Permalink

  Buna ziua,

  Citesc oripilata acest articol care probabil a fost finantat pentru a fi public un asemenea lucru.
  Ne bucuram sa reinvantam roata, dar de fapt, nu o reinventam ci mai degraba o copiem.
  Au fost altii care deja au scris teze de doctorat despre aceasta mana bionica si au pus toate informatiile online (open-source). De exemplu aceasta teza de doctorat din anul 2016 „https://umfcd.ro/wp-content/uploads/2017/01/Scoala_Doctorala/Sustinere_Teza/in_curs_de_sustinere/POGARASTEANU_M._MARK-EDWARD/rezumat_mark_pogarasteanu.pdf” prezinta acest proiect. Este primul link la un singur search pe google, unde primim absolut orice informatie si fisier pentru fiecare element al construirii „bratului bionic”. Gasim o multitudine de proiecte online ce le putem copia cu usurinta, dupa care sa ne laudam cu meritele noastre. Trist !
  Pentru titlul „Contributii privind utilizarea retelelor neuronale pentru conducerea unui brat artificial”, domnilor, doamnelor, deja dezgustul meu se transforma in tristete. Vorbim de retele neuronale cand aceasta universitate inca detine calculatoare cu 500Mb RAM ? cu sisteme de operare Windows 98 ?!?!? Facem cursuri despre procesorul i8086 care nu se mai produce de 21 de ani ?!?!?
  Domnilor, sa punem titluri pompoase suntem buni, dar asta nu inseamna ca este si ceva functional si fiabil asa cum ne place sa ne laudam. Uitati si proiectul copiat online „https://create.arduino.cc/projecthub/ayushkapur10/3d-printed-eeg-controlled-prosthetic-arm-2c9104.”. Aici avem toate sursele, pas cu pas, orice maimutica la care ii aratam ceva, o sa stie sa refaca, dar care este meritul dumnealor ? capabilitatea de a copia ceva existent ????
  Oare ne mai laudam ? Nu va este rusine ???
  Uitati si alte articole cu proiecte de acest gen, care nu scot teze de doctorat si brevete de inventie pe banda rulanta:
  „Un student iesean a primit nota 10 la licenta, dupa ce a prezentat la examen o mana bionica” 2011 atentie !!!! https://www.hotnews.ro/stiri-esential-9504830-student-iesean-primit-nota-10-licenta-dupa-prezentat-examen-mana-bionica.htm.
  https://www.hackster.io/Gabry295/how-to-make-a-remote-controlled-robotic-hand-with-arduino-32b0f5. – publicat in anul 2016
  http://www.openhandproject.org/downloads.php.
  https://www.instructables.com/id/Arduino-Neural-Network-Robot/. etc.
  Cu stima,
  Alexandra

  P.S. Bratul robotic din poza de prezentare a articolului este copiata de pe internet, deci nu este realizarea doamnei Prof.univ.habil.dr.ing. Leba Monica
  https://www.lavoixdunord.fr/544029/article/2019-02-27/la-premiere-main-bionique-realisee-en-impression-3d-est-pour-oxandre-12-ans.

 • 29 mai 2019 la 11:43
  Permalink

  Ce bine-ar fi daca te-ai lauda inainte de toate cu realizarile tale si dupa aceea sa arunci cu piatra in altii care fac totusi ceva! Ce zici Alexandra???

 • 30 mai 2019 la 14:54
  Permalink

  Nu este nevoie sa ma laud, vechea zicala romaneasca zice asa „Lauda de sine nu miroase a bine”, exact ca acest articol. Nici macar sa nu astepti lauda din partea altora, pentru ca nu vei sti cum sa gestionezi acest lucru (asta daca ai un picut de creier). Iar … ” altii care fac totusi ceva” ??? poftim ??? Sunt platiti sa faca ceva !!!! despre ce vorbim ?!?!? Profesorii, studentii, sunt platiti pentru cercetare !!!! Dar mai trist este cand sunt platiti si copiaza ceva ! Aici este problema. Nu ai sa vezi niciunde in mediul privat, cum un inginer scrie articole despre „proiectele” pe care le-a realizat. Doar aici este lauda mare, medalii de aur, diplome, brevete … mai bine cu banii care au fost alocati pentru aceste brevete, ii ajutau pe studentii ce isi sustin licentele, studenti care sunt obligati sa isi cumpere singuri componentele electronice, dupa care, obligati sa predea universitatii tot proiectul daca „vor” o nota mai mare la licenta. Haideti sa nu ne imbatam cu apa rece !

Comentariile sunt închise.