Fratii Gãrdean, achitati

Elena Udrea a primit 6 ani de închisoare, iar fratii Gãrdean, Miron si Adrian, care au turnat-o, sunt achitati. Asta, pentru cã termenul s-a prescris. Instanta a decis cã:
„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia si inculpatii Gãrdean Adrian si Gãrdean Miron Dorel împotriva sentintei penale nr. 227/2018 pronuntatã de Tribunalul Hunedoara. Definitivã”, se aratã în hotãrârea Curtii de Apel Alba Iulia. Sentinta datã de Tribunalul Hunedoara aratã acelasi lucru:
„În privinta ambilor inculpati instanta  constatã împlinit  termenul de prescriptie a rãspunderii penale. (…) Admite cererile  de continuare a  procesului penal  formulate de inculpatii Gãrdean Adrian si Gãrdean Miron-Dorel. Înceteazã procesul penal pornit fatã de inculpati pentru infractiunea de dare de mitã. (…) Respinge cererea Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationalã Anticoruptie de  confiscare de la  inculpati a sumei de 695.367 lei. Respinge cererile inculpatilor de restituire a sumei de 695.367 lei. Constatã cã prin sentinta penalã pronuntatã de Înalta Curte de Casatie si Justitie în dosarul «Gala Bute», s-a dispus confiscarea sumei de 695.367 de lei”, iar banii au fost confiscati de la Elena  Udrea.
În cursul anului 2010, fratii Gãrdean au promis si transmis foloase necuvenite fostului ministru Elena Udrea. Mita a fost datã pentru ca oamenii de afaceri, ce au dezvoltat domenii schiabile în România, sã-si asigure finantarea la timp a unor contracte de lucrãri încheiate de SC Termogaz Company SA, cu mai multe unitãti administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România“. Banii ar fi fost transmisi prin intermediul lui Stefan Lungu, consilier al Elenei Udrea, si reprezentau 10 la sutã din valoarea lucrãrilor.
În acelasi dosar a fost judecat si Dragos Botoroagã, fostul administrator al Consmin Petrosani, care  a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de închisoare cu  suspendare. Omul de afaceri a fost judecat în dosarul “Gala Bute” pentru dare de mitã. Procurorii au retinut  în sarcina omului de afaceri din Petrosani faptul cã acesta a dat mitã 300.000 de lei pentru ca Elena Udrea si Ana-Maria Topoliceanu, la acel moment directorul Companiei Nationale de Investitii, sã îi  asigure plata la timp a lucrãrilor.

De altfel, Dragos Botoroagã a recunoscut în fata instantei de fond, faptul cã a dat mitã. Elena Udrea a fost condamnatã  definitiv la 6 ani de închisoare cu  executare. Prejudiciul din dosar este de 2 milioane de euro.
Diana Mitrache

Advertisements