În Cheile Jietului, pe firul apei, copiii din douã clase de la Scoala gimnazialã Carmen Sylva din Petrosani au venit sã vadã ce apã beau ei acasã.  Stiau de la orele de stiinte ale naturii cã apa e potabilã si cã nu se poate bea oricum, ci doar dacã este tratatã, asa cã au ajuns în locul în care existã cea mai performantã statie din zona noastrã. Si erau foarte încântati de excursia, din care sigur vor avea de învãtat.
„Mi s-a pãrut foarte frumoasã excursia. Încã  nu am fost peste tot, dar urmeazã sã vãd ce este aici si cum se trateazã apa. Apa este bunã de bãut, dacã este curatã si potabilã. Cam atât stim noi acum”, a spus o fetitã.
„Noi am vãzut aici foarte multe locuri interesante si apele de la Jiet. Am învãtat despre apã cã fãrã ea nu putem trãi foarte mult”, a completat-o o alta. „Am vãzut un râu cu multã apã si un fel de cascadã micutã. Apa este foarte bunã sã o bem, cã ne hidratãm si avem foarte multã energie si încã nu stim cum se trateazã ca sã fie potabilã. De aceea am venit azi, aici”, a conchis un alt bãiat.
Si acesta este doar începutul, pentru cã, dupã ce vãd ei cum se procedeazã cu apa care ajunge la ei la robinet, vor pleca, asa cum spune una dintre profesoarele ce i-au însotit, în excursie pe Dunãre. Asta, ca sã îi constientizeze cât este de important sã nu poluãm apele.
„Activitatea noastrã va continua cu o a doua activitate, la începutul lunii iunie, când vom desfãsura o excursie pe Dunãre. Acolo vom încerca sã îmbinãm utilul cu frumosul. Frumoasã va fi partea în care ne vom plimba cu vaporasul pe Dunãre, de la Orsova si apoi partea utilã va fi când vom vizita Portile de fier, respectiv barajul si vom veni cu cunostinte noi pentru un tânãr. Ca sã ajungã cetãteni educati care sã aibã grijã de mediul înconjurãtor”, a declarat Mariana Rodica David, profesor învãtãmântul primar.
Fiecare  clasã de copii ce ajunge aici este întâmpinatã de o echipã de specialisti ce le explicã pas cu pas ce se petrece în statie si, trebuie sã recunoastem, de multe ori devin interesati si pãrintii ori bunicii care îi însotesc. „Astãzi avem bucuria sã fie aici si foarte multi pãrinti, ceea ce ne  surprinde plãcut si ei sunt mai curiosi ca si copiii. Ne bucurãm sã le arãtãm fluxul tehnologic al apei ca sã afle de unde vine apa, din captare, pânã la ei la robinet si sunt toti foarte curiosi”, a  precizat Mihaela Sitea, inginer la Statia de tratare a apei Jiet, cea care s-a ocupat de primirea si îndrumarea copiilor.
Toate scolile cautã sã ajungã mãcar o datã în aceastã statie de tratare a apei, iar copiii sunt dusi sã vadã exact ce se petrece în acest loc. Apoi, odatã cu cunostintele acumulate, devin mai constienti cã apa e necesarã, cã ajunge la robinet dupã un întreg proces costisitor si cã trebuie economisitã si pãstratã curatã.
Diana Mitrache