Structurile de coordonare ale UNESCO si Retelei Geoparcurilor Internationale au reconfirmat oficial statutul de sit international, pe urmãtorii patru ani, pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, statut administrat de Universitatea din Bucuresti.
Geoparcul a primit ”cartonas verde” si recunoasterea oficialã de membru al retelelor Globalã si Europeanã a Geoparcurilor Internationale UNESCO.  În procesul de revalidare UNESCO, un geoparc poate primi ”cartonas verde”, ce presupune îndeplinirea criteriilor de recunoastere ca sit UNESCO, ”cartonas galben”, reprezentând o perioadã de gratie de 2 ani pentru remedierea neconcordantelor privind acest statut, sau ”cartonas rosu” care înseamnã pierderea statutului UNESCO.
”Geoparcurile Internationale UNESCO exploreazã, dezvoltã si celebreazã legãturile dintre  patrimoniul lor geologic si toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural si cultural. Ele reconecteazã societatea umanã cu istoria de peste 4.600  milioane de ani a planetei  noastre, timp în care s-au  modelat fiecare loc de pe Pãmânt si toate formele de viatã care au trãit vreodatã aici”, se aratã în certificatul oficial semnat de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
Recunoasterea oficialã vine în urma procesului de revalidare desfãsurat în vara anului trecut. Conform statutului Retelei Internationale a Geoparcurilor UNESCO, fiecare geoparc membru trebuie evaluat odatã la patru ani pentru a se verifica dacã respectã cerintele de  pãstrare a acestei importante recunoasteri internationale. În acest sens, doi evaluatori acreditati de prestigioasa organizatie internationalã au venit în Geoparc pentru a vedea, la fata locului, dacã si cum sunt îndeplinite conditiile de pãstrare a statutului UNESCO. Timp de patru zile, Klaus George din Germania si Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare si pe trasee de  vizitare ale Geoparcului.
De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanti ai Universitãtii din Bucuresti, cu autoritãti locale si judetene, cu partenerii Geoparcului, dar si cu membri ai comunitãtilor locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar si recomandãri care sã ajute geoparcul sã se mentinã în elita mondialã si pe viitor.
”Aceastã reconfirmare oficialã a statutului UNESCO  ne onoreazã. Este dovedit astfel faptul cã eforturile Universitãtii din Bucuresti de implicare activã si inovativã în Tara Hategului au rezultate reale, apreciate la nivel international si ele meritã  continuate. Totodatã, România îsi pãstreazã astfel reprezentarea la nivel global în elita tãrilor implicate real în protejarea  patrimoniului geologic, natural si cultural, de importantã pentru întreaga omenire. Obtinerea acestui statut nu ar fi fost posibilã fãrã sustinerea si eforturile partenerilor nostri locali, national si internationali, cãrora le  multumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Acest „cartonas verde” reprezintã  pentru noi o motivatie în plus de a continua sã implementãm în România cel mai dinamic si complex concept international dintre programele UNESCO”, apreciazã Alexandru Andrãsanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.
În urma acestei reconfirmãri, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului rãmâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul International pentru Geostiinte si Geoparcuri. Totodatã, este singurul  geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o institutie de învãtãmânt superior, în acest caz Universitatea din Bucuresti.  Totodatã, judetul Hunedoara rãmâne singurul din tarã care are pe teritoriul sãu trei entitãti parte ale programelor UNESCO si douã persoane care detin titlul de Tezaur Uman Viu. Pe lângã Geoparc, în judetul Hunedoara mai au recunoastere UNESCO Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei si Cetãtile Dacice din Muntii Orãstiei. Taragotistul Pera Bulz si  profesorul Mircea Lac sunt cei doi detinãtori ai titlului de Tezaur Uman Viu. În urmã cu un an, administratorii entitãtilor UNESCO din România au  semnat un protocol de  colaborare în vederea promovãrii comune a valorilor naturale si culturale pe care le reprezintã.
Adina Popa