Încãlzirea centralizatã, cu centrale modulare

Viitorul în ceea ce priveste încãlzirea în sistem centralizat este legat de centralele modulare.
Asta sustine secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, care este de pãrere cã centralele modulare  de aproximativ 50 de MW, mai mici decât centralele actuale foarte mari, vor conduce la diminuarea pierderilor masive din retelele de distributie.
„Ministerul Energiei a obtinut granturi din partea Guvernului Japoniei, care a fãcut studii de fezabilitate în Bucuresti si în Constanta, studii care sunt deosebit de valoroase si care aratã o altã abordare, pe care Guvernul sper sã o  promoveze. Este vorba despre o abordare modularã, în sensul cã tehnologia a evoluat, încât se pun module dimensionate la aceleasi valori de randament si la valori de capacitate în jur de 50 de MW”, a precizat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.  El a arãtat cã solutia optimã indicatã de aceste studii este realizarea unor centrale de 50 de MW, adicã mai mici decât cele actuale, amplasate în mai multe zone ale orasului, ceea ce va duce la reducerea pierderilor masive din retelele de distributie. Potrivit oficialului din Ministerul Energiei, prioritatea este atragere de fonduri cu capital privat si fonduri europene  pentru implementarea unor astfel de investitii.
Potrivit acestuia,  sistemele de termoficare din toatã tara, în marea lor majoritate nemodernizate si într-o situatie financiarã foarte grea, cumuleazã datorii de 9,5 miliarde de lei, din care 62% la bugetul de stat  si 23% la furnizorii de combustibili. O initiativã asemãnãtoare a existat si la Petrosani. Anul trecut s-a discutat despre înfiintarea unor centrale de cartier. Numai cã proiectul nu a fost unul viabil.
Cosmin BACIU

Advertisements

8 comentarii la „Încãlzirea centralizatã, cu centrale modulare

 • 15 mai 2019 la 21:18
  Permalink

  Da, asta este cu adevarat o solutie viabila. E bine ca Visan mai asculta si ce spun specialistii. Sursa de producere a energiei termice trebuie sa fie cat mai aproape de consumator, pentru reducerea pierderilor din retele. Doar la Mintia se fac planuri pentru extinderea termoficarii centralizate la Hunedoara, Simeria si cine mai stie pe unde.
  Combustibilul folosit va fi evident gazul, ceea ce va determina si reducerea masiva a poluarii in zona.

 • 16 mai 2019 la 10:33
  Permalink

  f bine gandita aceasta masura ,asa vom scapa de poluarea facuta de termocentrala , bravo psd bravo Dragnea votam psd

 • 16 mai 2019 la 11:25
  Permalink

  E.U. YES LA VOT.

 • 16 mai 2019 la 18:22
  Permalink

  si eu si votez PSD

 • 16 mai 2019 la 19:44
  Permalink

  Ceva nu e in regula,nu a aparut nenea cu ,,schimbatul tevilor pana la usa apartamentelor”!

 • 16 mai 2019 la 23:40
  Permalink

  De ce puneti in imagine centrale de tratare a aerului care nu au nimic in comun centralele de incalzire centrala modulare

 • 17 mai 2019 la 15:42
  Permalink

  este la zam se trateaza

 • 17 mai 2019 la 18:45
  Permalink

  ha ha ,i-ai zis-o……

Comentariile sunt închise.