Mâncãm de la kilometrul ZERO, a fost o expresie care s-a nãscut acum 10 ani, pentru copiii din Scoala Gimnazialã ID Sîrbu din Petrila, iar acum  nu mai este o noutate.
În fapt, ei spun cã mãnâncã acum cât mai eco, asa cum vrea toatã lumea, doar cã ei au grãdini de zarzavaturi si mici sere chiar la scoalã. Asa au ajuns una dintre cele mai apreciate scoli eco din România si fiecare stie ce are de fãcut. Scoala a fost împodobitã cu obiecte realizate din plastic si cauciuc.
Un cauciuc de masinã, douã conserve pe post de ochi si un pic de vopsea verde, au schimbat aspectul unor deseuri care ar polua enorm, într-o brosurã în interiorul cãreia existã o micã serã de salvie, afin de culturã, ori mentã sau busuioc. Si acesta este doar un exemplu din multe altele.
„Am calculat consumul de gaz, curent si apã al scolii si am constatat cã iarna se consumã mai mult decât ar trebui si nu ar strica sã fim economi, dar asta nu înseamnã cã venim cu palton si mãnusi la scoalã, ci cã mãsurile trebuie luate din exterior. Asta, pentru cã  poluarea impune multe schimbãri  climatice, dereglãri ale vremii si am introdus inclusiv la românã ecologia. Noi fãceam eseuri despre naturã si când ni se spune cã facem o compunere descriptivã despre naturã, noi mereu o descriem frumoasã, asa cum ne-o dorim, dar  înseamnã cã trebuie sã o pãstrãm asa”, ne explicã Nicole, o fetitã care a fãcut asta tocmai pentru cã scoala trebuie sã fie eco.
„Eu am aplicat ecologia fãcând proiecte prin care am dat oamenilor posibilitatea de a nu mai arunca deseurile nesortate, sã nu mai polueze aerul, iar pentru asta am cerut o zi pe sãptãmânã, duminica, o zi fãrã masini în centrul orasului, ca noi, copiii sã ne putem da pe role, cu bicicletele sau sã ne jucãm frumos”, spune si Ariana.
„Aici facem foarte multe lucruri. Plantãm plante din naturã si încercãm sã mâncãm de km zero cât mai mult, adicã din cãmara bunicii si din grãdinã”, a explicat si Nora.  Scoala Eco nu este doar un nume, ci un stil de viatã pentru toti copiii si  profesorii de la Scoala Gimnazialã I.D Sîrbu din Petrila. Toti stiu ce pot face, cum sã se comporte si au devenit si ei si pãrintii lor mai responsabili.
Diana Mitrache