Municipiul Petrosani lanseaza procesul de bugetare participativa. Inca de la finalul anului trecut, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani a anuntat ca suma de 100.000 de lei din bugetul local va fi pusa la dispozitia asociatiilor sau a ONG-urilor.
Proiectele incrise trebuie sa indeplineasca o serie de criterii pentru a fi supuse votului cetatenilor. Astfel, proiectele trebuie sa corespunda unui obiectiv de interes general, sa fie sau sa poata fi asimilate unei investitii aflate in aria de competenta a Primariei Municipiului Petrosani si care vizeaza un spatiu public, sa nu intre in aria altor programe ale Primariei Municipiului Petrosani cum sunt finantarile destinate ONG-urilor, structurilor sportive, sa nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalitatii aflate in derulare, sa nu aiba un caracter comercial sau publicitar, sa nu aiba un caracter politic sau etnic, sa nu genereze cheltuieli de functionare importante (intretinere, plata unor drepturi de autor etc.) dupa implementare, sa fie clar delimitate spatial si sa nu fie prea vagi si sa se incadreze in bugetul maxim alocat unui proiect.
Propunerile de proiecte pot fi depuse de catre cetateni cu varsta minima de 16 ani, asociatii sau ONG-uri.Domeniile in care trebuie sa se incadreze proiectul poate fi de infrastructura stradala, amenajare de spatii verzi si locuri de joaca, mobilitate, accesibilitate si siguranta circulatiei, amenajare spatii publice, cultura/sport/tineret, social, sanatate, turism, educatie, digitalizare, smart city.
Fiecare proiect depus trebuie sa se incadreze in valoarea maxima de 30.000 lei, inclusiv TVA. Prin exceptie, in situatia in care exista totusi un proiect de o  complexitate/oportunitate ridicata si care depaseste valoarea maxima impusa, comisia poate hotari validarea acestuia.
Fiecare locuitor al municipiului Petrosani poate vota o singura data un singur proiect, dupa ce s-a inregistrat in prealabil pe platforma. Votarea se face in perioada prestabilita.
Cosmin BACIU