Câteva sute de studenti, dar si elevi din tarã si din zona noastrã vin  la Universitatea din Petrosani sã îsi prezinte ideile novatoare, în cadrul unor simpozioane ce vor avea loc aici. Sunt idei pe care, oamenii rutinati cu munca si cercetarea de la noi, le pierd din vedere si, tocmai de aceea, astfel de sesiuni sunt foarte bine-venite, ele fiind transpuse chiar în practicã.
„Studentii, în ultimii ani, sunt tot mai interesati sã vadã ce este în alte centre Universitare. Majoritatea studentilor vine cu machete nu doar cu studii  teoretice, si încearcã fiecare sã facã o aplicatie practicã, un model a ceea ce au în lucrarea respectivã.Toate  lucrãrile sunt deosebit de interesante.
De multe ori, au idei pe care poate noi, cadrele didactice, nu le intuim si, sub îndrumarea noastrã, pun în practicã idei deosebite”, a spus Ilie Utu, prorector al Universitãtii din Petrosani.  Sunt simpozioane ce au loc la toate cele trei facultãti ale Universitãti, toate fiind la  editia cu numãrul XVII.
Cel de la Facultatea de Stiinte, simpozionul poartã numele Student, Stiintã, Societate, la Facultatea de Mine – Geoecologia, iar la Facultatea de Inginerie Mecanicã si Electric – Zilele tehnicii si stiintei studentesti. „Avem înscrisi un numãr destul de mare de studenti si elevi. La Facultatea de Stiinte sunt înscrisi 95 de studenti. În total, la acest simpozion sunt 102 lucrãri si, ele vin si de la Universitatea Constantin Brâncusi din Târgu Jiu, Universitatea Craiova, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest, de la  Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Petrosani si Liceul Carmen Sylva. La Facultatea de Mine, existã înscrise 60 de lucrãri cu peste 100 de studenti si elevi. Din afara universitãtii vor fi prezenti de la Universitatea Regele Mihai I Timisoara, Politehnica Timisoara, Aurel Vlaicu Arad, Babes Bolyai Cluj si de la liceele : Constantin Bârsan Hunedoara, Mihai Viteazu din Vulcan, Tehnologic Transilvania din Deva si Mihai Eminescu din Petrosani. La Facultatea de Inginerie Mecanicã si Electricã sunt înscrise 78 de lucrãri, cu 85 de studenti”, a mai punctat prorectorul Ilie Utu.
Cele trei simpozioane au loc între 9 si 11 mai, gazde fiind profesorii si studentii de la Petrosani. An de an, studentii si elevii care participã îsi expun lucrãrile si aduc mereu în  actualitate idei noi, unele dintre ele având ulterior aplicabilitate în practicã.
Diana Mitrache