Dacã sunteti însãrcinatã sau vã aflati în perioada de lãuzie, este bine sã stiti cã puteti  beneficia de anumite servicii medicale  gratuite, fie cã aveti sau nu asigurare de sãnãtate.
Femeile însãrcinate si lãuzele care nu au nici un venit beneficiazã de asigurare de sãnãtate fãrã plata contributiei. Pentru a beneficia de aceste facilitãti, acestea trebuie sã prezinte la casa de asigurãri de sãnãtate copie dupã actul de identitate si adeverintã medicalã eliberatã de medicul specialist.
În ceea ce priveste asistenta medicalã primarã, toate gravidele si lãuzele au dreptul la consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lãuziei precum:
– Luarea în evidentã în primul trimestru;
– Supravegherea lunar, din luna a treia pânã în luna a saptea;
– Supravegherea de douã ori pe lunã, din luna a saptea pânã în luna a noua inclusiv;
– Urmãrirea lehuzei de la externarea din maternitate – la domiciliu (o consultatie);
– Urmãrirea lehuzei la patru sãptãmâni de la nastere (o consultatie);
– În cadrul supravegherii gravidei se face si promovarea alimentatiei exclusive la sân a copilului pânã la vârsta de sase luni si continuarea acesteia pânã la minim 12 luni.
De asemenea, gravidele au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care detine sau nu detine documente medicale care sã ateste existenta în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei si infectiei CMV.
Gravidele mai au acces si la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) si la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestational, hiperemezã gravidicã usoarã, uter cicatriceal în trimestrul III).
Totodatã, acestea au dreptul si la analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sanguin ABO si a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV si analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) si anticorpi anti-HVC.