Primãria Petrosani anuntã încheierea contractelor de medicinã scolarã aferente acestui an. Douã cabinete  medicale scolare functioneazã la Petrosani. Unul este la Scoala Generalã IG Duca din localitate, iar cel de-al doilea este  cabinetul medical studentesc.
Prioritatea autoritãtilor locale de la Petrosani este cã fiecare unitate de învãtãmânt de pe raza localitãtii sã aibã un asemenea contract cu medici de specialitate.  Unitãtile de învãtãmânt pentru care se vor încheia contracte de  servicii de asistentã medicalã scolarã sunt Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva, Scoala Generalã nr. 6 Carmen Sylva, Scoala Generalã nr. 2 Petrosani, Colegiul National Mihai Eminescu Petrosani, SCoala Generalã Avram Stanca Petrosani, Colegiul Tehnic Hermes Petrosani, Scoala Generalã nr. 7 Petrosani.
Edilii invitã medicii de familie interesati sã depunã ofertele în vederea prestãrii de servicii de medicinã scolarã. La Petrosani, în cea mai mare localitate din Valea Jiului, existã doar douã cabinete medicale scolare. Situatia treneazã de ani de zile, în ciuda eforturilor depuse de autoritãtile locale pentru a aduce noi medici. Edilii au gãsit o altã  modalitate pentru asigurarea  asistentei medicale în rândul elevilor. Au încheiat contracte cu medicii de familie.
“Deoarece în municipiul Petrosani nu existã decât douã cabinet medicale, cabinetul medical universitar si cabinetul IG Duca, propun încheierea unor contracte de servicii de asistentã medicalã scolarã cu medicii de  familie, pentru unitãtile de învãtãmânt din municipiul Petrosani în care nu existã cabinet medicale scolare”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Medicina scolarã se face cu medici de familie, asta chiar dacã legile din România spun cã fiecare unitate scolarã ar trebui sã aibã un cabinet medical. Legea 162/2008, prin care s-a aprobat transferul de atributii si  competente exercitate de Ministerul Sãnãtãtii, cãtre autoritãtile publice locale, dã dreptul si, în acelasi timp, le obligã pe autoritãtile locale sã  asigure un minim de asistentã  medicalã scolare. Unde nu sunt  cabinete scolare, asistenta medicalã se face cu medicii de familie. Banii pentru sustinerea acestor cabinete vin de la stat, iar bugetul local plãteste doar serviciile cãtre medicii de familie cu care fac contractele.
Cosmin BACIU