”Nu cred cã nu doreste sã facã parte din ADI Termoficare, pentru cã singur, Petrosaniul moare, nu poate supravietui chiar dacã sistemul este mai bun ca în celelalte localitãti. Au totusi datorii foarte mari, dovadã cã are deja administrator special fiind în insolventã” – prefect de Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Trei primãrii din cele patru, care vor face parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã pe Termoficare, au apropus si consiliile locale au votat aderarea la aceastã Asociatie, aderare care presupune acordul pentru înfiintarea unui operator unic pe Valea Jiului care sã distribuie agent termic dupã înfiintarea/functionarea Complexului Energetic Hunedoara.

Ideea s-a nãscut din cãutãrile autoritãtilor si institutiilor pentru a înlocui fostele societãti locale de termoficare, care sunt falimentare, în insolventã, si pentru o scãdere a pretului de distributie.

”Înfiintarea unui operator care sã furnizeze locuitorilor Vãii Jiului agent termic în sistem centralizat este o consecintã a discutiilor purtate în ultima perioadã de cãtre toate autoritãtile si institutiile implicate în gestionarea aspectelor care tin de problematica socialã. Ne asteptãm ca în timp în urma aparitiei acestui operator sã scadã costurile de încãlzie a locuintelor din Valea Jiului si ne dorim, în acelasi timp, ca acesta sã fie o alternativã viabilã si corectã la sistemele individuale de încãlzire. Mai mult, dacã luãm în calcul crearea de locuri de muncã si impactul economic al acestora putem sã discutãm chiar despre o solutie localã a unei problematici socio-economice”, a declarat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Trei dintre cele patru localitãti au actionat, consiliile locale dându-si acordul printr-o hotãrâre de consiliu local, respectiv Vulcan, Lupeni Aninoasa. Doar Petrosaniul invocã motive de consultare de specialitate, desi societatea localã de termoficare înregistreazã datorii îngrijorãtoare. A apãrut în presã faptul cã unii consilieri nu au vrut asa ceva si au cerut amânarea, altii cã nici nu stiu despre o nouã ADI, în afarã de cea referitore la operatorul de apã al Vãii Jiului, Apa Serv, deci care amânare? Altii sustin cã este un fel de protest fatã de locatia acestui operator – Vulcanul, când de fapt se dorea Petrosaniul.

”Nu, Petrosaniul nu a avut pe ordinea de zi acest proiect. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a motivat întârzierea prin faptul cã a înaintat o adresã judecãtorului administrativ prin care cerea amãnunte despre cum vor fi trecute contractele de pe societatea de termoficare localã pe Complexul Energetic. Încã nu am stat de vorbã fatã în fatã cu dumnealui pentru cã a fost mai mereu plecat, dar ne vom întâlni pe aceastã temã. Nu cred cã nu doreste sã facã parte din ADI termoficare, pentru cã singur, Petrosaniul moare, nu poate supravietui chiar dacã sistemul este mai bun ca în celelalte localitãti. Au totusi datorii foarte mari, dovadã cã are deja administrator special fiind în insolventã. Aceastã solutie a unui operator unic de termoficare la nivelul Vãii Jiului are avantajul cã poate atrage si fonduri de modernizare si eficientizare a retelelor de termoficare si implicit scãderea costurilor si pretului la cãldurã si apã caldã” – a declarat prefectul.

Ileana Firtulescu