Inspectorii ISCIR sunt asteptati în Statiunea Parâng pentru a verifica instalatia de transport pe cablu a turistilor. Primãria Petrosani a cerut autorizarea Telescaunului Parâng , iar în aceste zile sunt asteptati în statiune si specialistii ISCIR, autoritatea care dã avizul de functionare a instalatiei.

Acestia vor decide dacã singurul mijloc de a ajunge în statiune poate functiona în conditii de sigurantã. Procesul de autorizare a fost demarat pe ultima sutã de metri dupã ce municipalitatea n-a reusit sã-i convingã pe consilierii locali sã dea în administrare atât telescaunul cât si restul investitiilor din masiv unui investitor. Firma CL Petrosani care administreazã instalatia în prezent, SC Gospodãrie Prest Com, se aflã în faliment, însã edilii au decis cã pânã la concesionarea domeniului schiabil unui investitor, societatea trebuie sã porneascã instalatia. „Sãptãmâna acesta vine reprezentantul ISCIR si va face autorizarea. Teoretic nu existã nici un impediment pentru a fi autorizat si va functiona în acest sezon”, declarã, Nicolae Tascã, purtãtor de cuvânt Primãria Petrosani. Altfel, în acest sezon exista riscul ca toatã statiunea sã fie închisã dat fiind faptul cã este singurul mijloc de transport pânã în Parâng. Asta pentru cã instalatia nouã nu a fost finalizatã si nici nu sunt sanse ca în acest an sã mai poatã fi pusã în functiune. De vinã e lipsa banilor, dupã ce Guvernul Ponta a decis sã reducã la maxim alocarea fondurilor pentru lucrãrile de acest gen.

Consilierii au fost informati

Greul însã n-a trecut si Parângul riscã sã fie ocolit de turisti în acest sezon chiar dacã va fi unul bun pentru sporturile albe. Primãria nu poate administra din lipsã de finantare si personal toate investitiile deja fãcute în masiv. Spre exemplu, utilajul de amenajat pârtii si care a costat circa 350 de mii de euro se aflã într-un hangar din Petrosani. Tunurile de zãpadã si alte instalatii sunt în aceeasi situatie. Municipalitatea a încercat în mai multe rânduri sã dea în administrare lucrãrile fãcute si sã perceapã o taxã celui care le va primi însã alesii locali n-au fost de acord. Acestia au cerut sã fie lãmuriti cu tot ce existã în Parâng, lucru care s-a fãcut iar la finele acestei luni ar trebui sã decidã ce fac pe mai departe. Marian Popescu- administratorul public al municipiului Petrosani spune cã încã nu s-a materializat o hotãrâre privind concesionarea domeniului schiabil. „Totul a fost pânã acum la nivel de discutie. În plus, încã nici un investitor nu si-a exprimat dorinta de a concesiona domeniul schiabil din Parâng”, a mai precizat Popescu.

Maximilian Gânju