Toate bãncile aflate în zone centrale  din municipiul Lupeni au atasate mãturi si fãrase, iar prin parcuri sunt plãcute ce indicã faptul cã, dacã nu pãstrezi curãtenia, risti sã fii amendat.
Unii oameni sunt de pãrere cã asta a dus la pãstrarea curãteniei, în timp ce altii spun cã nimeni nu le foloseste, dar mãcar îi face constienti pe cei care ar vrea sã arunce pe jos gunoaie, sã se mai gândeascã o datã la asta.
„Da, folosesc la curãtenie. Am vãzut oameni care sã facã acum curãtenie, dar nu oamenii de pe drum, doar cei angajati. Nu cred cã fac altii, care se aseazã pe bãnci, însã, ideea asta e foarte bunã si nu cred cã se mai mãnâncã seminte si nu mai aruncã mucuri de tigarã. O sã reziste si se face curãtenie”, spune o localnicã din Lupeni, care stãtea pe o astfel de bancã ce are atasat în spate, o mãturã si un fãras, ambele legate cu un lant. „Sunt frumoase, sunt utile, de ce nu? Nu stiu, cã nu stau sã îi pãzesc eu cine face curat, dar e curat”, a spus un alt localnic, în timp ce altii nu vãd în asta o necesitate : „E o prostie. Nu le foloseste nimeni. Sunt puse ca decor, cred. Dacã fac mizerie, cine face, ãla nu adunã. Nu are bun-simt si cine nu face mizerie, nu ia mãtura, deci…
Sã stii cã se vede o schimbare, mãcar nu se aruncã mizeria pe jos. Au un rost al lor, nu cã ar face cineva curãtenie cu ele”, afirmã un alt domn care se odihnea cu un prieten pe o altã bancã.
„Eu vãd o miscare aici, la Lupeni.  E bunã si ideea cu mãturile, ce sã zic? Nu e, dar lumea le vede si mãcar ia aminte”, a conchis omul.
Si despre curãtenie vorbesc si cei care dau efectiv cu mãtura.
„Face lumea, dar nu se pãstreazã. Cã la noi, poate face domnul primar oricât, cã vine seara si stricã. Dar curãtenie se face. Am vãzut oameni mai în vârstã care au pus mâna pe aceste mãturi si chiar au strâns prin jurul bãncilor. Poate se vede si cum e acum Lupeniul si nu mai sunt semintele prin parc, cã erau multe”, afirmã o mãturãtoare, care stergea de apa de ploaie topoganele dintr-un parc si verifica sã nu fie mizerie.
Primarul Lucian Resmeritã spune cã a gândit acest proiect si doar pentru a sensibiliza lumea. Si, dacã nimeni nu ia mãtura si fãrasul sã le foloseascã ca atare, mãcar sã tinã cont si sã nu facã mizerie. „Lumea pãstreazã mai mult, dar loc de bine mai este. Chiar joi am pus fãrase si mãturi, ca sã îi constientizãm pe oameni cã nu trebuie sã arunce pe jos. Scopul nostru nu este acela de a-i pune la mãturat, ci ca, atunci când le vede, sã constientizeze în sinea lui cã dacã aruncã pe jos, cineva mãturã pentru el si nu este normal”, afirmã Lucian Resmeritã, primarul din  Lupeni.
Si, dacã asta nu îi sensibilizeazã si mãturile si fãrasele nu sunt folosite decât ca sã îi facã pe localnici sã nu mai arunce gunoaie pe jos, primarul are si amenzi. „Am pus niste panouri prin care îi avertizãm pe oameni cã, în cazul în care o sã fie prinsi de politia localã, sau de alte institutii, vor fi amendati cu sume cuprinse între 100 de lei si 2.500 de lei, iar dacã se va repeta, va fi mai mare”, afirmã primarul, care, nu o datã, a amendat oamenii care si-au aruncat gunoiul menajer prin locuri nepermise si acum pare cã a rezolvat si aceastã problemã în oras.
Mãturile verzi, lungi din fibrã de plastic si fãrasele din acelasi material pot fi observate la fiecare parc în care s-au investit bani si oamenii realizeazã cã locul trebuie sã rãmânã curat.
Diana Mitrache