Toate municipiile din Vale vor avea internet gratis

Un proiect al Uniunii Europene garanteazã, în curând accesul la internet, în mod gratuit, în toate municipiile Vãii Jiului.  Spre exemplu, toate parcurile din municipiul Lupeni vor avea internet gratis, iar decizia apartine administratiei locale care a accesat un proiect, iar zonele de acoperire a a semnalului sunt, cu precãdere  parcurile, locurile în care oamenii vin sã se relaxeze.
„În municipiul Lupeni, am reusit sã accesãm un voucher de 15.000 de euro, bani de la UE, ca sã extindem cât mai mult reteaua de internet în oras. Ca si prioritate, am luat toate parcurile pe care le avem si vom încerca sã cuprindem o suprafatã cât mai mare, asa încât sã se bucure toatã lumea de plãcerea de a avea internet”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Alte douã  municipii ale  Vãii Jiului vor avea si ele internet gratis pe stradã,  gratie unui proiect care va fi  implementat în perioada urmãtoare. La Petrosani si la Vulcan ne vom putea loga oricând la reteaua gratuitã a orasului, dupã ce investitia va fi realizatã.
Peste 10.000 de municipalitãti vor beneficia gratuit de internet prin intermediul unui program al Uniunii Europene de implementare a retelelor Wi-Fi gratuit, aratã reprezentanta Comisiei Europene în România. Concret, Uniunea Europeanã va aloca 120 milioane euro  pentru acest proiect, iar în Hunedoara vor avea acces comunitãtile din: Bãcia, Baru, Bucuresci, Densusi, Hãrãu, Deva, Petrosani, Baia de Cris, Blãjeni, Brãnisca, Bãita, Bulzestii de Sus, Criscior, Dobra, Ghelari, Mãrtinesti, Brad, Hunedoara, Orãstie, Vulcan si Cãlan.
Din data de 20  martie, a început înregistrarea pe site-ul prin care localitãtile pot  beneficia gratuit de internet fãrã fir. Primele cereri de finantare  vor putea fi depuse, începând cu mijlocul lunii mai a acestui an, iar localitãtile înregistrate vor putea solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU, ce vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”,  precizeazã Reprezentanta Comisiei Europene în România.
„Localitãtile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achizitiona si instala echipamente  Wi-Fi (puncte de acces fãrã fir) în anumite centre ale vietii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întretinerea retelei vor fi acoperite de localitãti. Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fãrã publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal. Finantarea va fi acordatã numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite,  publice sau private, deja existente si cu o calitate similarã în acelasi spatiu public”, spun cei din Comisia Europeanã, care vizeazã sã distribuie în  6.000, pânã la 8.000 de orase si sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpãrãturi” în valoare de 20.000 de euro, care sã permitã realizarea lucrãrilor de instalare a internetului wireless.
Pentru a cere aceste bonuri, reprezentantii colectivitãtilor locale vor putea sã se conecteze la site-ul dedicat, unde vor gãsi si o listã cu firmele autorizate sã facã lucrãrile de instalare.  Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autoritãtile europene, pentru a fi plãtite. Colectivitãtile care vor sã beneficieze de sistem trebuie sã se angajeze sã finanteze, cel putin trei ani, mentenanta punctelor de conexiune si costul abonamentului cãtre operatorii care vor furniza internet.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.