Mica asezare duhovniceascã din Sãlãtruc, acolo unde momârlanii au un mic cimitir, a fost închisã, chiar dacã a fost una dintre cele mai mari sãrbãtori de peste an.
Nu a fost hram la biserica Sfântul Gheorghe din Petrosani, iar preotii ortodocsi spun cã, desi aceastã sãrbãtoare are o datã fixã, în acest an, pentru cã a cãzut în Sãptãmâna Patimilor Mântuitorului, ne îndreptãm cu totii spre acest lucru. Va fi sãrbãtoare abia dupã Pasti, atunci când la momârlani încep si nedeile.
„Existã un Tiptic, care are peste 1000 de ani, a Sfântului Sava, care spune cã, în situatia în care aceastã sãrbãtoare cade în Sãptãmâna Mare, ultima din post, trebuie mutatã ca si prãznuire, dupã Pasti. Asta, pentru cã Sãptãmâna mare este o perioadã în care ne gândim la patima Lui Hristos  si nu putem sã ne bucurãm de un praznic. Va fi valabil, doar pentru acest an. În a doua zi de Pasti, atunci va fi si hram aici si vom împleti sãrbãtoarea hramului, cu cea a Învierii”, a precizat Ciprian Marton, preotul  care slujeste la Biserica Sfântul Gheorghe din Petrosani.

În acest loc din Sãlãtruc, vin credinciosii an de an, pentru cã micul lãcas de cult se aflã la poalele cãtunului de munte si a servit, de-a lungul anilor, tuturor credinciosilor ortodocsi de la noi. Oamenii au stiut cã în aceastã zi nu se tine praznic si nici hram, asa cã acum lãcasul nu a avut enoriasi.
„Din motive pastorale, Sfântul Sinod a hotãrât ca anul acesta Sf. M. Mc. Gheorghe sã nu fie pomenit în Duminica Floriilor, asa cum prevede Tipicul, ci în cea de-a doua zi de Pasti pentru a acorda importanta cuvenitã acestei sãrbãtori”, se arata într-un comunicat al BOR. Astfel de mutãri ale Slujbei Sfântului s-au fãcut si se fac ori de câte ori  sãrbãtoarea Sfântului Gheorghe cade în Sãptãmâna Pãtimirilor Domnului, iar  astfel de modificãri au mai fost fãcute în anii: 1965, 1970, 1976, 1981, 1992, 1997, 2003, 2008 si 2011.
Diana Mitrache