Sunt 20 de ani de când, la Lupeni, spre Strajã, are loc procesiunea denumitã Drumul Crucii. Va fi un moment cu fast si de aceastã datã, iar cel care a organizat pentru prima datã aceastã procesiune, Emil Pãrãu, rememoreazã cu drag acel moment.
„În anul 2000 a fost prima procesiune si atunci au fost cam 150 de credinciosi ce au  participat, în frunte cu staretul de la Lainici, pãrintele Ioachim, care a fost de atunci la toate procesiunile. Atunci,  pot spune cã m-a impresionat foarte tare, pe la Popasul 6, cam la jumãtatea drumului, s-a întunecat, ploua tare si, pe zona noastrã picura doar. Noi pregãtisem o folie lungã de vreo 30 de metri si latã de 6 metri. Am dat-o jos sã ne acoperim, dar, spre mirarea noastrã era un cerc albastru, desi peste tot era întunecat si  fulgera si tuna. Abia apoi am aflat cã în acea perioadã a fost în toatã Valea Jiului o ploaie torentialã, în ziarele vremii este mentionat cã Petrosaniul a fost inundat atunci, apa intrând pe geamurile de la parterul blocurilor din Cartierul Aeroport, multi dintre cei care s-au întors de pe Drumul Crucii au prins si ei acea ploaie puternicã si nu le venea sã creadã cã pe unde am mers noi nu a plouat. O parte dintre mãrturiile de atunci stau scrise, iar una dintre ele este cea a lui Mos Stefan, cel care  va veni si în acest an, desi are 102 ani”, îsi aminteste Emil Pãrãu.
Procesiunea porneste de la Cimitirul Eroilor, acolo unde sunt eroi din Primul Rãzboi Mondial, care au cãzut în Strajã, pe locul unde acum  este ridicatã Crucea de rãstignire a Mântuitorului. Lungimea  acestei  procesiuni se întinde pe 10.145 de metri, iar oamenii care îl parcurg se simt mereu bine. „Pare mult sã parcurgi 10 km. Multi poate, o datã în an merg 10 km si atunci la Drumul Crucii si diferenta de nivel ne pune la încercare, fiind de la 650 de metri, la 1.500m. Se parcurge în aproximativ 4 ore si, pe drum, oprim la cele 14 popasuri, unde meditãm la ceea  ce s-a întâmplat acum peste 2000 de ani, la chinurile Mântuitorului pentru iertarea pãcatelor noastre”, ne-a mai spus Emil Pãrãu.
Din toatã tara sunt asteptati pelerini, mai ales cã este an electoral si, cu sigurantã politicienii vor vrea sã fie vãzut spãsiti pe acest drum.
„Am participat si eu, în anul 2000, la prima  actiune pe care a fãcut-o atunci domnul Emil Pãrãu si pe care o face si acum. Este bine cã reusim sã pãstrãm actiunile din Vinerea Mare, o zi foarte importantã si la noi, la Lupeni se produce una dintre cele mai importante procesiuni din România. Este cel mai lung traseu de la noi si vin mii de oameni”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Dupã bucuria Învierii, în Straja turistii pot schia. Se schiazã pe toate pârtiile, spun cei din zonã si ofertele sunt variate si pentru toatã lumea. „De Pasti se va putea schia. Se poate schia pe toate pârtiile, dar, în special, pe zona Canal si pe pârtia Lupului. Cam din 24 martie s-a cam încheiat sezonul, însã, noi îi asteptãm si cu zãpadã si cu ofertele noastre. Avem produse traditionale ce le vor fi servite, iar Vinerea Mare, cu ajutorul lui Dumnezeu, marcãm 20 de ani de Drumul Crucii, pe drumul ce duce spre Schitul Straja. Apoi vom primi, la 1500 de m  altitudine, primesc mai bine, darul Învierii, acolo fiind mereu un moment unic peste an”, mai  spune Emil Pãrãu, care are toate locurile ocupate la pensiunea sã.
În Straja, pe lângã plimbãrile în aer liber, participarea la slujba de Înviere de la schit, pot sã schieze, iar pentru ei se deschide mai devreme si Parcul de aventurã. Si, turistii care vin din alte locuri, pot merge la  echitatie în zona Retezat, cãtãrãri si vizite la Pestera bolii, inclusiv cu bicicleta.
Diana Mitrache