Politistii Directiei de Ordine Publicã – Serviciul Protectia Fondului Forestier si Piscicol din cadrul IGPR împreunã cu politistii din inspectoratele judetene verificã modul în care ocoalele silvice si agentii economici cu obiect de activitate în domeniul forestier respectã prevederile legale pe linie silvicã.
Vizati de control sunt si pãdurarii ori patronii firmelor de exploatare a lemnului din judetul Hunedoara, dar si din Dâmbovita, Gorj, si Caras Severin. Actiunea a fost demaratã pe raza judetului Caras – Severin, unde au fost controlate 3 ocoale silvice de stat si 3 agenti economici si au fost constatate unele nereguli. Politistii au dat 21 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 96.000 de lei si au confiscat 3.000 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 880.000 de lei. În urma constatãrii a 6 infractiuni, au fost întocmite dosare penale: pentru 3 infractiuni de tãiere fãrã drept de arbori si pentru alte 3 de furt de arbori. Au fost gãsite peste 100 de bucãti de lemn, provenite din tãierea ilegalã (peste 27 metri cubi), a cãror valoare se ridicã la 7.700 de lei.
”În urma controlului efectuat la un depozit de material lemnos al unei firme, s-a constatat lipsa a peste 1.000 metri cubi de lemn (în valoare de aproape 370.000 de lei). De asemenea, societatea detinea alte material lemnoase fãrã provenientã legalã. Operatorului economic i-au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale conform Legii nr 171/2010, în valoare de 19.000 de lei”, exemplificã IGPR. La controale au fost solicitati specialisti  silvici din cadrul Ministerului Apelor si Pãdurilor, dar si de la Gãrzile Forestiere Brasov, Focsani si Râmnicu Vâlcea.
Maximilian Gânju