Dupã ce E-On, compania de gaz care asigurã distributia în zona Vãii Jiului si-a externalizat serviciile de revizii periodice, oamenii din Valea Jiului s-au trezit cã mai multe firme devin interesate de a le face reviziile la centrale sau la instalatiile de gaz, ori contoare.
Si asta nu a fost deloc rãu, însã, unii chiar au plãtit acest serviciu de douã ori. Cei care au pãtit-o atrag atentia cã serviciile de revizii pot sã aparã si pe factura de gaz, însã, dacã au fãcut revizia si cu altã firmã, trebuie sã fie scãzutã. Unul dintre cei care a plãtit suma dublã ne spune cum s-a petrecut totul. Domnul Mândrescu locuieste în Lupeni, pe Bulevardul Pãcii, în blocul 43 si, ca un om ordonat, atunci când a fãcut calcule, a realizat cã a plãtit acelasi serviciu la douã firme diferite. „Au venit, cã sunt obligati de firma de gaz sã facã a doua verificare si, initial, au zis cã e gratuitã aceastã a doua verificare. Le-am spus cã am fãcut cu douã luni în urmã si le-am arãtat  nota de platã, legal, dar sustineau cã e gratuit. La final, când au terminat verificarea, au zis cã face 110 lei, pe care sã o plãtesc. Mã gândesc cã au pãtit si altii, cã am fost oarecum fortati sã plãtim si a doua oarã”, a spus Octavian Mândrescu, pensionar din Lupeni.
În fapt, omul spune cã a verificat o datã instalatia, iar a doua firmã când a sosit, a zis cã e o verificare de rutinã, însã, a constatat chiar cã era mai scumpã decât prima. Acesta a fost momentul în care s-a adresat firmei cu acre are contract pentru distributia gazului metan.
„Am mers pânã la Petrosani la Distrigaz si am întrebat portarul dacã cei cãrora eu le-am luat numãrul masinii, lucreazã pentru ei. Apoi am dat telefon la sediul lor, cã era foarte aglomerat. Le-am explicat si au observat cã aveam deja efectuatã verificarea. Asa mi-au anulat nota de platã, Dar mã gândesc cã mai sunt si alti oameni care plãtesc fãrã sã îsi dea seama”, mai afirmã domnul Mândrescu.
Cei care au încheiat contracte sunt sfãtuiti sã vadã în ce mãsurã serviciile nu le-au fost gresit facturate. În plus, situatia nu le este strãinã nici celor care au contracte la energie electricã si care au optat pentru contracte pe piata liberã. În cazul acestora, costurile au crescut, iar dacã vorbim despre fosti mineri, nici nu mai pot deconta ultimele facturi la energia electricã pe care au consumat-o.
Diana Mitrache