Astãzi este o zi specialã pentru credinciosii romano-catolici si reformati din întreaga lume.  Este Vinerea  Mare, zi în care acestia trebuie sã stea departe de mesele îmbelsugate, sã se roage si sã tinã post. Aceasta este ultima zi din Sãptãmâna Patimilor. Duminicã, cei peste un miliard de credinciosi romano-catolici si protestanti sãrbãtoresc Sfintele Pasti.
Vinerea Neagrã, cum este numitã în popor, este o zi de înstristare pentru toti crestinii romano-catolici, pentru cã Mântuitorul a fost rãstignit pe cruce. Astãzi, cine poate tine post negru pânã la asfintitul soarelui sau mãcar renuntã la  anumite produse din meniu, iar treaba din gospodãrie trebuie abandonatã cel putin pânã la asfintitul soarelui.
Vineri este o zi dedicatã sufletului. Credinciosii participã la liturghie, iar la sfârsit se împãrtãsesc cu ostie, un aluat nedospit, simbolizând trupul Mântuitorului Iisus Hristos.
La Vatican, Papa Francisc va oficia Slujba Patimilor în Biserica Sfântul Petru. Ceremonia va fi urmatã de traditionalul drum al crucii prin centrul orasului Roma. Sâmbãtã searã, Suveranul Pontif va lua parte la slujba pascalã, pentru cã duminicã dimineata sã rosteascã  binecuvântarea “Urbi et Orbi”.
Marius Mitrache