Tur ghidat la minã, inaugurãri ori concert de jazz, toate aceste activitãti sunt cuprinse într-o manifestare pusã la cale de Exploatarea Culturalã Petrila. Evenimentul aflat a editia a doua are loc pe 1 mai, de la prânz si pânã la miezul noptii, la fosta Minã Petrila.
Si în acest an ziua de 1 Mai va fi marcatã într-un mod inedit, la Petrila, acolo unde va avea loc cea de-a doua editie a evenimentului cultural-artistic “Ziua Minelor Deschise”. Potrivit organizatorilor prin organizarea editiei a doua a manifestãrii “Ziua Minelor Deschise” se deschide seria evenimentelor  organizate în 2019 pentru regenerarea Minei Petrila prin initiative culturale.
“Sãrbãtorim un nou an de actiuni informale la Exploatarea Culturalã Petrila, greu încercatã de vreme si vremuri. Dacã în 2018 chemãm toti oamenii muncii sã ia în primire mina, anul acesta vã invitãm sã umplem din nou spatiile cãrora noi, toti, le dãm viatã de la închiderea activitãtii miniere”, spun organizatorii evenimentului.
“Ziua Minelor Deschise” se va desfãsura între orele 12 si 24 si va contine tururi ghidate la minã, workshop artistic, inaugurarea Arhivei media, lansarea publicatiei Shrinking Cities, un performance muzical-artistic, workshop de dans/swing, concert de jazz si afterfest.
În plus, organizatorii sustin cã toti cei care vor dori sã petreacã ziua de 1 Mai la Petrila,  vor putea vizita pe toatã durata evenimentului (în cadrul tururilor ghidate sau independent): Muzeul Salvatorului Minier, Mina scoalã, Scoala de Calificare si expozitiile Shrinking Cities în România, Carantina, Romanul colectiv, Genius Loci si Menhir.
”În preambulul evenimentului, de la ora 10:00, organizãm la Centrul Pompadou Adunarea Generalã a Asociatiei Planeta Petrila, în cadrul cãreia vom oficializa adeziunea noilor membri, vom prezenta actiunile de pânã în prezent si planurile pentru 2019-2020”, mai spun initiatorii manifestãrii.
Parteneri institutionali: Ordinul Arhitectilor din România, Consiliul Local si Primãria Orasului Petrila, Asociatia Culturalã Conditia Românã, Asociatia Ephemair, Asociatia Ideilagram, Asociatia Smart Med, artouching, Agence Universitaire de la Francophonie, bureau Europe Centrale et Orientale si CEREFREA, axe de recherche „Processus de patrimonialisation, usages et mises en musée du passé”. Proiectul cultural „Ziua Minelor Deschise”a demarat ca o etapã importantã în procesul de clasare,  salvare de la demolare si  punere în valoare  a patrimoniului tehnic industrial în România. Premisele pentru un viitor post-industrial al minei Petrila au fost  stabilite în 2012, odatã cu primele contacte  dintre caricaturistul Ion Barbu si un grup de arhitecti pasionati de arhitectura industrialã/implicati în salvarea obiectelor de arhitecturã industrialã. Ca urmare a eforturilor acestora, ansamblul  protejat de arhitecturã industrialã Exploatarea Minierã Petrila a fost clasat ca monument istoric de importantã nationalã.
Maximilian Gânju
Marius Mitrache