Afinarii au fãcut prãpãd în Retezat

Imagine dezolantã în zona Groapele din Retezat dupã ce culegãtorii de fructe de pãdure au confundat peisajul sãlbatic cu groapa de gunoi. Cum zona nu este una preferatã pentru trasee de cãtre turisti, nimeni n-a bãgat de seamã de dezastrul ecologic.

Încã de cum au apãrut afinele sau zmeura, în zona Groapele din Retezat s-au cantonat zeci de culegãtori, iar ce a rãmas în urma lor este un adevãrat dezastru. Acestia nu s-au multumit doar a tãia jnepenii (plantã protejatã) si brazii de lângã stâna nucsorenilor pentru foc, ci au lãsat aruncate la întâmplare sute de pet-uri, pungi de plastic ori alte deseuri nedegradabile.

„Vântul a purtat toate gunoaiele, în special pungile din plastic care au rãmas agãtate în brazi si în jenepenis. Dacã am glumi, am spune cã au împodobit Retezatul, Groapele ca sã fim în temã, ca de Crãciun.

Pãcat de faptul cã nimeni nu-i vede pe acesti oameni, cã-si pot face de cap. Înteleg cã trebuie sã trãiascã dar nu se poate sã nu aibã respect pentru naturã.

Nu era atât de greu dacã-si luau cu ei sticlele în care au avut apã, pungile si ambalajele de la mâncare si le puneau toate într-o grãmadã lângã stânã”, a spus Alin, unul dintre turistii care au ales sã parcurgã traseul extrem de sãlbatic ce pleacã din satul Parosi si pânã la Groapele.

Pânã si în cele douã tãuri, lacuri ascunse bine în munte, urmele culegãtorilor de fructe de pãdure au rãmas vizibile. Sticlele de plastic încã plutesc pe luciul apei chiar dacã afinarii ori culegãtorii de zmeurã si-au fãcut planul si au coborât de mult din munte.

Maximilian Gânju

3 comentarii la „Afinarii au fãcut prãpãd în Retezat

 • 9 octombrie 2012 la 07:04
  Permalink

  Din pacate asa este.Valea e plina de boi si statul nu are cum sa ne apere de acestia.
  De educat,nu avem nici o sansa.Educatia se face in primii ani de viata,ori daca parintii sunt ca animalele mai sus mentionate,ce caracter pot sa aiba progeniturile lor?

  Răspunde
 • 9 octombrie 2012 la 09:29
  Permalink

  Stau si ma intreb, Garda de mediu ce a pazit in toata perioada asta ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.