Someri la bursã, mai mult ca sã semneze pentru ajutorul social

Zeci de oameni au ajuns la sediul agentiei de ocupare a fortei de muncã din Petrosani, pentru a lua parte la bursã. A fost o bursã generalã, care s-a desfãsurat în toate agentiile din judetul nostru si din tarã, iar oamenii, unii au fost încântati cã au gãsit de lucru, în timp ce altii s-au arãtat dezamãgiti.
Totusi, cei mai multi au recunoscut cã vina e a lor, cã nu au scoalã.
„Nu ne-am gãsit de lucru. Nu avem ce ne cere. Nu avem diplome, clase. Voiam si femeie de serviciu, sã mãtur pe stradã, dar sã lucrez ceva. Mã pune ospãtar? Electrician? Eu stiu? De 22 de ani sunt pe social si îmi caut de lucru. Am 4 copii pe care îi cresc cu 250 de lei pe lunã”, ne-a spus o femeie, pe care am gãsit-o chiar si la cursurile de alfabetizare, unde încerca, alãturi de copiii sãi, sã termine 8 clase.
„Eu mi-am gãsit, dar nu aici. Aici am venit sã îmi fac fisa de angajare, pentru cã, de sãptãmâna viitoare, încep munca”, ne-a spus unul dintre putinii care au reusit sã îsi gãseascã un job. Altii, însã, s-au declarat optimisti de data asta: „Nu am gãsit. La mobilã am lãsat numãrul meu de  telefon, ca sã mã sune, sã vãd. Am vorbit cu angajatorul si mi-a zis cã totul e ok”, ne-a spus un alt somer.
Ultima bursã a avut loc în luna martie si a fost dedicatã atunci constructorilor. Atunci oferta a fost de 27 de locuri de muncã, iar somerii care au venit nu prea aveau calificãri.
Si asta, în conditiile în care în acest domeniu, salariile sunt extrem de atractive. Acum, însã, au venit nu mai putin de 8 angajatori. „Avem o paletã destul de largã de locuri de muncã, pentru persoanele cu calificare pe studii medii. Nu sunt pentru studii superioare. Avem posturi de  muncitori necalificati, calificati în constructii, în confectii, pielãrie, comert, servicii,  coafurã. Sunt 48 de locuri de muncã si 8 angajatori au participat”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Sunt putini cei care îsi gãsesc de lucru la bursã si, aproape la fiecare editie, vin aceiasi  someri si nici angajatorii nu sunt foarte diferiti. Nicio firmã nu a reusit sã deschidã în zonã vreo fabricã si numãrul celor ce vin sã caute someri este mereu, pânã în 10.
În schimb, somerii nu prea au scoalã, nici calificãri si atunci toti asteaptã rãbdãtori, de fiecare datã, sã se  termine bursa si sã le semneze cineva  carnetele, ca sã beneficieze în continuare de ajutoarele sociale.
Bursa de vineri s-a desfãsurat în Petrosani, Deva si la Hunedoara si, din 65 de agenti  economici care au fost contactati cu acest prilej, 23 au venit cu oferte. Agentia din Deva a oferit somerilor 86 de locuri de muncã, cea din Hunedoara 70 si, la final, la Petrosani au fost 48 de locuri de muncã. Asta, în timp ce la Deva au participat nu mai putin de 78 de oameni, la Hunedoara – 98 si cei mai multi au venit la Petrosani, numãrul lor fiind de 121. Dintre ei, 14 si-au gãsit un job la Deva, alti 14 la Hunedoara si 15, la Petrosani
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.