A început de  vineri, 12 aprilie, o nouã editie a programului Rablã, iar înscrierile în program vor putea deconta vouchere de pânã la  suma prevãzutã în buget, de 350 de milioane de lei, sau chiar dublu.
Programele Rabla Clasic si Rabla Plus sunt pregãtite, asa cum au anuntat responsabilii din  ministerul de resort pentru circa 35.000 de prime de casare, iar centrele din Valea Jiului sunt si ele pregãtite.
„Aici este centrul de colectare Livezeni nr 12 A, iar aici pot fi aduse masinile. Noi le eliberãm certificatele de distrugere pentru Programul Rabla si în continuare ei trebuie sã meargã la dealer pentru nota de înscriere pentru masini. Aici va fi, apoi, finalizat dosarul pentru Programul Rabla 2019”, ne-a spus Cãlin Comãnescu, manager REMAT Transilvania.
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a precizat cã va fi pãstratã si anul acesta prima de casare de 6.500 lei, la care se poate acumula în functie de motoare, un ecobonus de 1.000 de lei, sau de 1.700 lei pentru cele hibrid. Totodatã, se va mentine ecobonusul de 10.000 de euro pentru achizitionarea unei masini nepoluante, 100% la sutã electrice.
Asadar, prin programul Rabla Plus, se vor acorda douã tipuri de ecotichete. Primul valoreazã 45.000 de lei (10.000 de euro) si poate fi utilizat doar pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric, dar nu mai mult de  50% din pretul de comercializare. Al doilea ecotichet valoreazã 20.000 de lei (5.000 de euro) si cu el poti achizitiona doar un autovehicul nou electric hibrid cu sursã de alimentare externã, care genereazã o cantitate de emisii de CO2 mai micã de 50 g/km, dar nu mai mult de  50% din pretul de comercializare.
Diana Mitrache