Statiunea Straja este cuprinsã într-un amplu program de dezvoltare, iar aici deja a fost finalizatã telegondola care va duce, în doar 8 minute turistii de la poalele masivului direct în statiune. Un complex program, de aproape 50 de milioane de euro.

Telegondola este doar unul dintre aspectele proiectului generos finantat din fonduri guvernamentale. „Avem finalizate lucrãrile la lacul de acumulare de 75.000 mc. Este în acest moment în desfãsurare actiunea de umplere cu apã a acestuia. De asemenea, avem telegondola care este amplasatã pe traseul vechiului telescaun. Are o lungime de 2,5 kilometri, are 46 de cabine a 8 locuri, iar timpul de mers este de 8 minute si este deja functionalã si asteptãm sã îi facã ultimele probe”, a declarat Gabriel Lungu, city – managerul municipiului Lupeni.

Odatã ajunsi în munte, pentru turisti se pregãteste o pasarelã de 60 de metri, care sã facã trecerea dintr-o parte în alta, în zona statiei de întoarcere a telegondolei, iar în acest fel pârtia va putea trece pe sub acea pasarelã. Proiectul prevede si constructia unui telescaun de 4 locuri, aflat în fazã de executie, care merge din Saua Mutu pânã în Vf. Straja. Anul viitor vor fi executate si celelalte trei telescaune prevãzute în proiectul a cãrui valoare totalã este în valoare de 45 de milioane de euro. „Eu zic cã, prin ceea ce se încearcã, respectiv unirea cu zona pasul Vâlcan, în mod sigur vom avea o zonã turisticã atractivã si unul dintre cele mai mari domenii schiabile din Europa. Problema este sã rezolvãm si cu anumite servicii si ceea ce înseamnã  alimentarea cu apã si canalizarea în statiunea Straja. Avem un proiect de aproximativ 160 de miliarde de lei în acest sens. Dacã si acesta va fi finantat, în acel  moment vom putea sã spunem cã este o statiune modernã”, a mai spus Lungu.

Carmen Cosman