La 91 de ani, Domnica Ilesoi, ultima femeie veteran de rãzboi din Petrosani, s-a stins, joi dimineatã. Vestea tristã a fost confirmatã de familia sa  care a anuntat autoritãtile locale.
Ultima datã, am vizitat-o împreunã cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi, în ziua de 8 martie, atunci când ne-a mai spus o datã cât de mult tine la România.
Din pãcate, boala de care suferea i-a fost fatalã, femeii care, la vârsta sa înaintatã si, date fiind toate situatiile pe care le-a depãsit de-a lungul vietii, ne-a primit cu multã voiosie în casa ei.
Doamna Domnica era ultima dintre veteranii de rãzboi care mai  trãia la Petrosani. A venit aici în 1972, dar  ne povestise, în repetate rânduri cã, în copilãrie a învãtat la lumina opaitului, în frig si, dupã aceea mergea pe jos 20 de km, ca sã ajungã la scoalã.
Spunea cã nu va mai mânca niciodatã, atât cât va trãi, cartofi, arpacas si oase de vitã, mâncarea ce era la ordinea zilei în timpul rãzboiului, iar pentru longevitatea sa, administratia din Petrosani a premiat-o, oferindu-i omagiile cuvenite.
Domnica Ilesoi ne-a dat tuturor o lectie de viatã si ne promitea mereu cã vine si anul viitor la ceremonia dedicatã  veteranilor de rãzboi.
Dumnezeu sã o ierte!
Diana Mitrache

––––––––-

Am primit cu tristete si profund regret vestea trecerii în nefiintã a doamnei  ILESOI DOMNICA (91 ani),  VETERAN DE RÃZBOI,  care si-a servit tara cu devotament si onoare fãcând multe sacrificii.
Va rãmâne un adevãrat exemplu pentru comunitatea noastrã.
Dumnezeu sã o odihneascã în pace!
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi