Scolile primare si gimnaziale de pe teritoriul Geoparcului sunt invitate sã participe la un nou proiect educativ. Intitulat ”GeoExploratorii în cãutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”, proiectul figureazã în Calendarul Activitãtilor Educative Judetene al Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara.
Proiectul se desfãsoarã în cadrul Retelei EduGeoparc si a fost initiat de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, în parteneriat cu Scoala Gimnazialã Sîntãmãria Orlea.
Acest proiect propune cinci teme: ”Timpul nostru, timpul geologic”, ”Roci, fosile, dinozauri”, ”Vulcani si vulcanism”, ”Oameni, traditii, mestesuguri” si ”Oaspeti în casa Naturii”. Scolile sunt invitate ca, pe baza acestor teme, sã realizeze materiale educationale interdisciplinare care sã poatã fi utilizate ulterior în procesul de predare. Pentru derularea  proiectului, în fiecare scoalã participantã trebuie sã functioneze  sau sã se înfiinteze cluburi GeoExploratorii care sã cuprindã unul sau mai multe grupuri de cca. 15 elevi interesati de stiintele naturii si de descoperirea valorilor naturale si culturale ale Geoparcului. Sub îndrumarea profesorilor si cu sprijinul Geoparcului, membrii cluburilor vor trebui sã realizeze kituri educationale ce pot cuprinde activitãti, jocuri, postere, pliante, planse, colectii de esantioane pentru observatii etc, care sã îi ajute, pe ei si pe colegii lor, sã înteleagã mai bine relatia dintre Om si Pãmânt, în comunitatea în care trãiesc. Proiectul mai propune ca în fiecare scoalã participantã sã fie amenajat un GeoPunct – spatiu ce urmãreste promovarea atât a temelor abordate în context local cât si a  activitãtii GeoExploratorilor în rândul tuturor elevilor, cadrelor didactice si  vizitatorilor scolii.

Prin derularea acestui proiect, initiatorii sãi îsi propun atingerea mai multor obiective: familiarizarea elevilor si a profesorilor implicati în proiect cu valorile locale si  conceptul de Geoparc UNESCO, prin activitãti extrascolare menite sã evidentieze legãtura existentã pe plan local între istoria planetei Pãmânt, naturã, oameni si culturã; colaborarea între membrii Retelei EduGeoparc prin derularea unui proiect comun; dinamizarea cluburilor GeoExploratorii si înfiintarea unora noi. Geoparcul va pune la dispozitia scolilor informatii si materiale realizate cu sprijinul cercetãtorilor de la Universitatea din Bucuresti, consultantã din partea echipei, dar si Casele Geoparcului si traseele de vizitare care promoveazã cele 5 teme propuse.
În cadrul unei întâlniri a Retelei EduGeoparc la care au participat initiatorii proiectului, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara, directorii de scoli, consilieri educativi si coordonatorii de proiecte educative scolare si extrascolare, au fost dezbãtute modalitãtile de aplicare a acestuia. Tot în cadrul întâlnirii a fost luatã decizia ca rezultatele finale ale proiectului sã fie prezentate în cadrul unui simpozion care se va desfãsura în perioada evenimentului international ”Sãptãmâna Geologiei” ce va avea loc în luna octombrie a acestui an.
De asemenea, GeoExploratorii au posibilitatea sã îsi prezinte si sã îsi testeze activitãtile în cadrul celorlalte evenimente ale Geoparcului (Sãptãmâna Europeanã a Geoparcurilor si Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor si Ziua Vulcanilor). Profesorii care vor desfãsura activitãtile din cadrul proiectului  vor fi recompensati cu adeverinte emise de Geoparc si Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara.
Proiectul ”GeoExploratorii în cãutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”a fost pilotat, anul trecut, în 9 scoli de pe teritoriul Geoparcului.
La proiectul pilot din 2018 au luat parte 175 de elevi si 22 de profesori. Au fost desfãsurate peste 50 de activitãti (în scoli si la punctele de  vizitare ale Geoparcului) si au rezultat 20 de materiale (prezentãri, jocuri, machete etc). Tot în cadrul proiectului, scolile gimnaziale din Sântãmãria Orlea, Bretea Românã si Densus au amenajat în clãdirea scolii câte un GeoPunct de promovare a stiintelor Pãmântului. GeoPunctele le-au fost prezentate evaluatorilor UNESCO în cadrul vizitei periodice de evaluare a Geoparcului, desfãsuratã în vara anului trecut.
Adina POPA