Gospodãriile izolate din Valea Jiului, neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice, pot sã-si instaleze sisteme fotovoltaice cu fonduri nerambursabile de pânã la 25.000 de lei.
Ministerul Mediului prin Administratia Fondului  pentru Mediu a lansat  pentru prima datã Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice  pentru gospodãriile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei  electrice.  Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare va fi organizatã în perioada 10 Aprilie 2019 – 10 Iulie 2019.
Beneficiarii  programului sunt unitãtile administrative-teritoriale  cãrora le-au fost aprobate dosarele de finantare si care au încheiat un contract de finantare nerambursabilã cu AFM în cadrul programului. Scopul programului îl reprezintã cresterea eficientei energetice, îmbunãtãtirea calitãtii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã prin producerea de  energie electricã din surse regenerabile la locuintele situate la cel putin de 2 km fatã de reteaua nationalã de distributie a energiei electrice si prin reducerea utilizãrii combustibililor conventionali.
Obiectul programului îl reprezintã finantarea achizitionãrii si instalãrii sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilã, nepoluante. Programul se deruleazã multianual, iar finantarea programului se realizeazã din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de  gaze cu efect de serã, în limita sumelor  prevãzute cu aceastã destinatie prin bugetul  anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
Finantarea nerambursabilã este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveste o gospodãrie.   Suma alocatã pentru finantarea acestui Program, conform Bugetului de  venituri si cheltuieli pentru anul 2019 al Fondului  pentru mediu si al Administratiei Fondului  pentru Mediu este de 230 milioane lei. Finantarea se acordã esalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finantare si pe mãsura implementãrii proiectului. În cadrul unei sesiuni de finantare,  solicitantul poate depune o singurã cerere de finantare pentru o parte sau pentru toate gospodãriile.
Pentru fiecare gospodãrie se poate obtine finantare o singurã datã. Dosarul de finantare se depune la Consiliul Judetean în raza teritorialã a cãruia se aflã solicitantul, paginat si opisat, într-un singur  exemplar.