Stadionul Jiul din Petrosani a ajuns, acum când se împlinesc 100 de ani de la înfiintarea echipei – fanion, un adevãrat parc de masini distruse, un loc mereu cãlcat de hoti si, pentru cã asa nu se mai poate, administratia localã a desemnat un administrator al bazei.
Aici au început deja lucrãri de amenajare a spatiilor unde copiii joacã tenis, a fost construit un vestiar în apropierea bazei si urmeazã sã fie montatã o instalatie de nocturã.
Si pentru fotbalisti sunt planuri, iar noul administrator spune cã, deocamdatã, situatia este doar evaluatã, pentru cã acolo mai trebuie si sã fie trasã alimentarea cu apã.
„Nu stim de unde sã începem si cum, dar primul lucru pe care vrem sã îl facem este sã nu mai fie mizerie aici, sã facem curãtenia si apoi vedem ce se impune. S-au furat lucruri de aici, am avut si o spargere, iar din aceastã cauzã am si pierdut niste rachete. Am recuperat doar o parte din ele”, ne-a explicat Gabriel Bãlus, administratorul bazei sportive Jiul Petrosani.
Planurile vizeazã si stadionul, însã, deocamdatã situatia de acolo este în evaluare. Defapt, acolo încã mai sunt garate tot felul de masini, unele ce ar trebui casate, utilaje si cu acestea vor începe curãtenia din jurul bazei.
Clubul Jiul a fost în administrarea omului de afaceri Alin Simota, însã, ulterior baza a stat o vreme la mâna celor ce au furat chiar si pãrti din gard. Primãria plãteste acum pentru paza obiectivului si administratorul, numit în aceastã sãptãmânã, are de acum misiunea de a face ordinea necesarã.
Stadionul Jiul este un stadion multi-functional. În ultima vreme a fost folosit mai mult la meciuri de fotbal de cãtre cluburile C S Jiul Petrosani si ACS Energeticianul. A fost contruit în 1982 si are o capacitate de 15,500 de locuri.
Wilkipedia consemneazã un episod ce a marcat decisiv construirea bazei pe locul în care este acum:  Clubul sportiv Jiul Petrosani a avut de-a lungul timpului douã stadioane, si cel actual nu ar mai fi fost niciodatã construit (poate doar îmbunãtãtit cel vechi) dacã nu intervenea un incident.  Acesta s-a întâmplat în 25 mai 1975, pe stadionul cu o singurã tribunã care rezistase aproape de la fondare, mai exact din 1922. În acea zi era programatã o partidã cu FC Politehnica Iasi, care se anunta extrem de tensionatã din cauza situatiei critice la retrogradarea din Divizia A în care se aflau minerii.  Meciul era condus de arbitrul bucurestean Gh. Limona, care a dat startul si disputa a decurs în mod normal pânã în minutul 14 când a luat foc tribuna veche de 53 de ani, si conducerea a fost obligatã sã porneascã iarãsi constructia unui stadion. Pe locul vechiului stadion fiind acum Hotelul „Petrosani” si Parcul Central „Carol Schreter”.
Noul stadion a devenit unic în România din 1981, si a fost singurul cu douã tribune + cea oficialã acoperite complet pânã la inaugurarea arenelor din Cluj, Ploiesti si Bucuresti. Acesta a fost îmbunãtãtit la noi standarde dupã  promovarea în Liga 1 din anul 2005, când s-a acoperit cu scaune de plastic toatã suprafata, s-a iluminat un teren de antrenament iar tribuna presei a beneficiat de prize si acces la internet.
Constructia avea totusi instalatã o tabelã electronicã (destul de veche), amplasatã o pistã de atletism în jurul terenului, si patru terenuri de antrenament care apartin complexului sportiv. Practic acest stadion avea o capacitate de 30 000 de locuri, pe banci, iar dupa renovare si instalarea scaunelor capacitatea s-a redus la 15,500.
Existã douã echipe care joacã pe stadion. CS Jiul Petrosani care joacã în liga a patra si ACS Energeticianul Tg Jiu în liga a doua care la vremea aceea a anuntat cã face demersuri de preluare a palmaresului echipei CSM Jiul Petrosani, care include câstigarea Cupei României în sezonul 1973-74.
Diana Mitrache