Greenpeace România si Bankwatch România au adus împreunã, la Petrosani, reprezentanti ai Comisiei Europene, autoritãti locale, asociatii, sindicate si mediul de afaceri, dar si reprezentanti ai Ministerelor Fondurilor Europene si Energiei
Organizatiile Bankwatch România si Greenpeace România au organizat miercuri, 3 aprilie, la Universitatea Petrosani, o masa rotundã pentru a facilita o discutie între reprezentantii Comisiei Europene si autoritãtile locale, asociatii, sindicate si mediul de afaceri, dar si reprezentanti ai Ministerelor Fondurilor Europene si Energiei. Obiectivele întâlnirii au fost întelegerea oportunitãtilor create de Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranzitie si începerea unui dialog direct între Bruxelles si Valea Jiului.
La eveniment a fost prezentatã initiativa Comisiei Europene, Platforma care îsi propune sã sprijine  identificarea de alternative economice în regiunile în care principala industrie – mineritul cãrbunelui – sustine din ce în ce mai putine locuri de muncã. Au fost  discutate, de asemenea, provocãrile întâmpinate în Valea Jiului, printre acestea numãrându-se emigrarea populatiei active sau atragerea  fondurilor europene în anumite sectoare. Autoritãtile au fost de acord cã participarea tuturor actorilor este importantã, Ministerul Fondurilor Europene  confirmând cã în  perioada urmãtoare va fi dezvoltatã o strategie  care va fi corelatã cu urmãtoarea rundã de finantare europeanã. Reprezentantii Comisiei Europene au subliniat nevoia de a exista  colaborare între autoritãti pentru a se implementa proiecte din care sã  beneficieze întreaga Vale, dar si includerea tuturor pãrtilor relevante în  proces, mai ales sindicatele si asociatiile locale.

În cursul diminetii, au fost vizitate douã proiecte care pot fi implementate si extinse prin sustinerea Platformei: proiectul de regenerare urbanã din Petrila, prin care se  propune conversia  patrimoniului industrial al minei închise în noul  centru administrativ,  cultural si de afaceri al localitãtii, dar si initiativa de a construi o serie de trasee de mountain bike pornind din Straja si alte statiuni montane. “Suntem încrezãtori cã actorii din Valea Jiului au împreunã puterea de a începe un proces de transformare a regiunii. Implicarea si interesul  arãtate în timpul  evenimentului trebuie sã continue, pentru a vedea proiecte implementate în cel mai scurt timp”, a declarat Vlad Cãtunã, coordonator de campanii Greenpeace România. “Platforma reprezintã o oportunitate pentru crearea de locuri de muncã, însã acestea nu vor fi de duratã si bine plãtite dacã nu sunt rezolvate si celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura”, a completat Alexandru Mustatã, coordonator de campanii Bankwatch România.
Urmãtoarea întâlnire a Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranzitie va avea loc la Bruxelles sãptãmâna viitoare, între 8 si 9 aprilie. La aceasta vor participa peste 200 de reprezentanti ai industriei energetice, mediului de afaceri, autoritãtilor nationale si locale si ONG-uri, pentru a discuta bune practici si idei de proiecte. Ministerul Energiei si Asociatia Planeta Petrila vor prezenta fiecare câte un proiect din România.