Zona aflatã în paralel cu DN 66 A, în Iscroni, foarte aproape de casele oamenilor, a ars luni searã, iar flãcãrile amenintau toate gospodãriile din apropiere.
Pompierii s-au luptat ore bune cu flãcãrile, la lãsarea noptii si, din pãcate, vorbim tot despre oameni care continuã sã îsi incendieze pãsunile, ca sã le igienizeze.
„În jurul orei 19,30, am fost alertati cu privire la producerea unui incendiu de vegetatie în aceastã zonã.  Ne-am deplasat la fata locului, cu douã echipaje de stingere, autospeciale de lucru cu spumã si apã si am constatat cã focul se extindea pe o suprafatã de pânã la 4 hectare. Fiind vorba de un teren foarte greu accesibil, împreunã cu personalul din cadrul Serviciului Voluntar Pentru Situatii de Urgentã din Aninoasa, am trecut la  operatiunile de stingere, fiind nevoie de un timp destul de îndelungat pentru lichidarea lui, din cauza terenului foarte accidentat”, a spus Cristian Baleia, comandant Detasamentul de Pompieri Petrosani.

Pompierii spun cã nu au identificat cine se face vinovat si le atrag atentia celor ce recurg la astfel de metode, cã riscã chiar dosar penal.
„Din pãcate, pânã la acest moment, nu am identificat vinovatii. În cazul în care vor fi identificati, riscã o amendã contraventionalã, dar existã posibilitatea sã se aleagã si cu dosar penal. În primul rând,  oamenii ar trebui sã renunte la aceastã metodã, deoarece trebuie sã fie constienti cã aceasta produce mai multe dezavantaje decât avantaje. În primul rând sunt afectate pãdurile, aerul, solul si chiar gospodãriile particulare”, a conchis Baleia.  În ultimele zile, pompierii hunedoreni au avut de stins 46 de incendii de vegetatie uscatã, ce au afectat peste 150 de hectare de teren,  dintre care 106 hectare reprezintã litierã de pãdure. Conform ISU Hunedoara, în misiunile de stingere au fost implicati 224 de pompieri ai tuturor structurilor de  interventie din cadrul ISU Hunedoara, mai exact Detasamentele Deva, Hunedoara, Orãstie, Petrosani, Sectia Ilia si Statia Brad.
Diana Mitrache