Autoritãtile locale din municipiul Lupeni pregãtesc un moment emotionant pentru comunitatea de aici, si nu numai, respectiv în luna mai se va marca împlinirea a 100 de ani de la înfiintarea echipei de rugby „Minerul” Lupeni.  În acest sens s-a format un comitet de initiativã constituit din fosti rugbisti care se ocupã de buna organizare a evenimentului. Potrivit primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã, evenimentul este unul extrem de important pentru comunitatea localã dat fiind faptul cã, de-alungul timpului, echipa de rugby  „Minerul” Lupeni a reusit sã ducã faima localitãtii si a Vãii Jiului la nivelul tãrii.
“Este un eveniment extrem de important pentru noi care a venit la solicitarea sportivilor ce au jucat aici. Toti consilierii locali au sustinut acest proiect si vrem sã ne implicãm pentru a sãrbãtorii asa cum se cuvine aceastã echipã care, la un moment dat, a câstigat si Cupa României. Ne pare rãu cã, în timp, aceastã echipã care a dus faima municipiului Lupeni nu a putut fi sustinutã, din cauza fondurilor insuficiente. De precizat cã evenimentul va fi organizat pe stadionul municipal din Lupeni, consilierii locali fiind de acord sã-l punã la dispozitie celor care se ocupã de moment”, ne-a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã.
Potrivit Comitetului de initiativã reprezentat de Patrichi Constantin evenimentul se doreste a fi organizat în data de 25 mai 2019, mare parte a fostilor membrii ai echipei fiind deja anuntati în acest sens.
“Consecventi necesitãtii acordãrii importantei cuvenite si a sãrbãtoririi fiecãrei traditii în toate  domeniile de activitate considerãm oportunã organizarea unui  eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiintarea echipei de rugby „Minerul” Lupeni. Comitetul de initiativã doreste  sãrbãtorirea prin  organizarea unui meci old-boy’s, de rugby, acordarea de medalii, diplome, plachete, cupe, tricouri. Se intentioneazã de  asemenea invitarea unor reprezentanti inclusiv de la Ministerul Tineretului si Sportului dar si de la Federatia Românã de Rugby existând în prezent promisiuni ferme privind  participarea reprezentantilor acestor foruri la evenimentul organizat”, aratã cei din Comitetul de initiativã.
Evenimentul va fi marcat si prin realizarea de brosuri si a unui DVD în acest sens, costurile totale de organizare a acestui eveniment fiind estimate la suma de 40.000 lei, din care suma de 30.000 lei va fi  suportatã din bugetul local al Municipiului Lupeni, iar diferenta va fi  atrasã din sponsorizãri de membrii Comitetului de initiativã. Pentru o aducere aminte considerãm necesarã consemnarea principalelor rezultate ale echipei de rugby „Minerul” Lupeni:
– 1919 înfiintarea echipei avându-l ca Presedinte pe Gheorghe Mihut, iar antrenor pe Teodor Tofan;
– 1942 câstigãtoare a Cupei României în fata echipei T.C. Bucuresti;
– 1992 accede în Divizia Nationalã;
– 1994 Vicecampioanã Nationalã;
Între componentii echipei, de-a lungul timpului s-au distins urmãtorii:
– Anii 50 -80: Gogu Sfetescu, M. Suba, Voiculescu, Teodorescu, Tofan, Mogos, Atanasiu, Tãbãcaru, Reti, Muntean, Tripon, Tomescu;
– Anii 80 -90: Pingert, V. Sabãu, Kelemen, Câsu, Ceru, Mãrmãnean, Radu Man, Piu, Vãduva, Scafariu, Susinschi, E. David, Dirnulesc, Chiru, Hossu, Gherghel, C. Pavãl, si nu în ultimul rând Coco Patrichi;
– Anii 2000: Deac, Cãlãrasu, Opainã, Nicoarã, Kristoff, E. Nagy, Vãduva, Ungureanu, Racolta si antrenorii Coco Patrichi si Toni Mãrmãnean;
De mentionat cã domnul Coco (Constantin) Patrichi a fost titular al Echipei Nationale de Rugby a României iar în anul 1999 a primit din partea Ministerului Tineretului si Sportului titlul de „Maestru al Sportului”.
Marius Mitrache