Termenele de închidere a exploatãrilor miniere Lonea si Lupeni vor fi prelungite pânã la finele anului 2020, respectiv pânã în luna iulie 2021; în acest an Ministerul Energiei alocã 60,6 milioane lei, pentru acoperirea costurilor exceptionale, conform unui proiect de act normativ.
Din suma acordatã, costurile cu plãtile compensatorii acordate angajatilor care îsi pierd locul de muncã vor fi 2,046 milioane lei, iar costurile cu închiderea subteranã vor fi 58,589 milioane lei. Aceste date apar într-un document postat pe site-ul Ministerului Energiei care prevede aprobarea acordãrii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2019.
“Ajutorul de stat în sumã totalã de 60.635 mii lei pentru anul 2019, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acordã potrivit Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7.719/final privind închiderea minelor de cãrbune necompetitive din România si Deciziei Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final din data de 16.02.2018, în vederea suportãrii costurilor exceptionale ale unitãtilor intrate în proces de închidere definitivã, costuri care nu sunt legate de productia curentã”, aratã documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei.
Potrivit documentului, în urma analizei situatiei tehnico-economice a minelor din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara- S.A  denumitã în continuare CEH S.A. s-a stabilit cã din cele patru exploatãri miniere aflate în structura sa este necesar sã intre în program de închidere douã unitãti miniere si anume EM Lonea si EM Lupeni. Cele douã unitãti miniere continuã, însã sã functioneze. EM Lonea si EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatãri miniere din bazinul carbonifer al Vãii Jiului  având o structurã de lucrãri miniere extinsã pe mai multe niveluri de exploatare (orizonturi) cu mai multe incinte care si-au pierdut utilitatea odatã cu cresterea adâncimii de exploatare a cãrbunelui.
În perioada octombrie 2016-martie 2017 au existat întârzieri legate de viteza de avansare a abatajelor aflate în exploatare la EM Lupeni datorate în special unor accidente tectonice (aparitia unor falii) si a unor infiltratii de apã care au condus la prelungirea termenelor stabilite pentru finalizarea exploatãrii rezervelor pregãtite la EM Lupeni.
De asemenea, în cursul lunii mai 2017 la EM Lupeni în proximitatea unui abataj aflat în exploatare au apãrut fenomene de autoîncãlzire a cãrbunelui, fapt pentru care au fost întârziate lucrãrile de exploatare a cãrbunelui si se lucreazã la lichidarea acestui fenomen în vederea continuãrii activitãtii de productie în conditii de securitate. Acest lucru a determinat prelungirea termenului de exploatare a cãrbunelui în zona abatajului mentionat anterior pânã la epuizarea resurselor de cãrbune pregãtite. Urmare aspectelor prezentate mai sus a rezultat necesitatea prelungirii duratei de exploatare. “Ca urmare a acestui fapt s-a constat în ultima perioadã agravarea fenomenelor de subsidentã (deformãri ale suprafetei datorate exploatãrii cãrbunelui efectuate în subteran) care au determinat modificãri ale Planurilor de încetare a activitãtii atât pentru EM Lonea cât si pentru EM Lupeni. Aceastã situatie a dus la decalarea termenelor de închidere a unitãtilor miniere dupã finalizarea activitãtii de productie stabilitã pentru data de 31 decembrie 2018”, mai noteazã ministerul.
Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene , CEH a actualizat Planul de închidere si documentatia de finantare a costurilor de închidere pentru cele douã exploatãri miniere. Aceste documentatii au fãcut obiectul renotificãrii transmise Comisiei Europene. Planul de închidere actualizat prevedea ca încetarea activitãtii de productie la minele Lonea si Lupeni sã fie data de 31.12.2018.
CEH va gestiona ajutorul de stat pentru închiderea celor douã mine necompetitive asigurând evidente  contabile precise si separate pentru fiecare dintre cele douã unitãti care beneficiazã de ajutor de stat. Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2019.
Cosmin BACIU