Termenele de închidere a minelor Lonea si Lupeni, prelungite

Termenele de închidere a exploatãrilor miniere Lonea si Lupeni vor fi prelungite pânã la finele anului 2020, respectiv pânã în luna iulie 2021; în acest an Ministerul Energiei alocã 60,6 milioane lei, pentru acoperirea costurilor exceptionale, conform unui proiect de act normativ.
Din suma acordatã, costurile cu plãtile compensatorii acordate angajatilor care îsi pierd locul de muncã vor fi 2,046 milioane lei, iar costurile cu închiderea subteranã vor fi 58,589 milioane lei. Aceste date apar într-un document postat pe site-ul Ministerului Energiei care prevede aprobarea acordãrii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2019.
“Ajutorul de stat în sumã totalã de 60.635 mii lei pentru anul 2019, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acordã potrivit Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7.719/final privind închiderea minelor de cãrbune necompetitive din România si Deciziei Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final din data de 16.02.2018, în vederea suportãrii costurilor exceptionale ale unitãtilor intrate în proces de închidere definitivã, costuri care nu sunt legate de productia curentã”, aratã documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei.
Potrivit documentului, în urma analizei situatiei tehnico-economice a minelor din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara- S.A  denumitã în continuare CEH S.A. s-a stabilit cã din cele patru exploatãri miniere aflate în structura sa este necesar sã intre în program de închidere douã unitãti miniere si anume EM Lonea si EM Lupeni. Cele douã unitãti miniere continuã, însã sã functioneze. EM Lonea si EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatãri miniere din bazinul carbonifer al Vãii Jiului  având o structurã de lucrãri miniere extinsã pe mai multe niveluri de exploatare (orizonturi) cu mai multe incinte care si-au pierdut utilitatea odatã cu cresterea adâncimii de exploatare a cãrbunelui.
În perioada octombrie 2016-martie 2017 au existat întârzieri legate de viteza de avansare a abatajelor aflate în exploatare la EM Lupeni datorate în special unor accidente tectonice (aparitia unor falii) si a unor infiltratii de apã care au condus la prelungirea termenelor stabilite pentru finalizarea exploatãrii rezervelor pregãtite la EM Lupeni.
De asemenea, în cursul lunii mai 2017 la EM Lupeni în proximitatea unui abataj aflat în exploatare au apãrut fenomene de autoîncãlzire a cãrbunelui, fapt pentru care au fost întârziate lucrãrile de exploatare a cãrbunelui si se lucreazã la lichidarea acestui fenomen în vederea continuãrii activitãtii de productie în conditii de securitate. Acest lucru a determinat prelungirea termenului de exploatare a cãrbunelui în zona abatajului mentionat anterior pânã la epuizarea resurselor de cãrbune pregãtite. Urmare aspectelor prezentate mai sus a rezultat necesitatea prelungirii duratei de exploatare. “Ca urmare a acestui fapt s-a constat în ultima perioadã agravarea fenomenelor de subsidentã (deformãri ale suprafetei datorate exploatãrii cãrbunelui efectuate în subteran) care au determinat modificãri ale Planurilor de încetare a activitãtii atât pentru EM Lonea cât si pentru EM Lupeni. Aceastã situatie a dus la decalarea termenelor de închidere a unitãtilor miniere dupã finalizarea activitãtii de productie stabilitã pentru data de 31 decembrie 2018”, mai noteazã ministerul.
Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislatiei europene , CEH a actualizat Planul de închidere si documentatia de finantare a costurilor de închidere pentru cele douã exploatãri miniere. Aceste documentatii au fãcut obiectul renotificãrii transmise Comisiei Europene. Planul de închidere actualizat prevedea ca încetarea activitãtii de productie la minele Lonea si Lupeni sã fie data de 31.12.2018.
CEH va gestiona ajutorul de stat pentru închiderea celor douã mine necompetitive asigurând evidente  contabile precise si separate pentru fiecare dintre cele douã unitãti care beneficiazã de ajutor de stat. Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2019.
Cosmin BACIU

16 comentarii la „Termenele de închidere a minelor Lonea si Lupeni, prelungite

 • 28 martie 2019 la 19:25
  Permalink

  Pana atunci (iulie 2021) sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 29 martie 2019 la 05:20
  Permalink

  cat mai sunt bani la bugetul statului nu ne facem probleme

  Răspunde
  • 29 martie 2019 la 07:54
   Permalink

   normal….din incasarile voastre locale de taxe si impozite nu v-ati putea plati nici iluminatul stradal timp de o saptamana (nu o luna)….noroc cu alte orase care contribuie la „bugetul statului ” …..si noroc ca e 45 % valoarea taxelor ce trebuie platita din salariu ….ca sa va mai tina pe unii de pe acolo „‘cu socialu ” si sa va mai poata da partidul vostru mult iubit tot felul de „pomeni „…verifica-ti fluturasul de salariu si vezi diferenta dintre BRUT si NET…poate iti vei da seama de anumite lucruri………..numai ca asta e o cerinta prea „grea „pentru gandirea din valea jiului…. mai bine dute la birt …si bea ultimi bani pe care i-ai castigat ca un „napastuit „‘ in adancuri

   Răspunde
   • 29 martie 2019 la 13:32
    Permalink

    Turistu, nu te mai agita ! CEH nu tine cont de cat LATRI , asa ca degeaba LATRI ! caini latra ursu trece asa ca MUCLES FRAIERE !

    Răspunde
   • 29 martie 2019 la 15:55
    Permalink

    Bai , nea Turistu , in legatura cu fluturasul de salariu pot sa spun ca ai dreptate , in rest esti cam prea tampit si rasist facand pe toata lumea grea de cap , nu toti traiesc din social si nu stau toti in birt …. Oare de ce nu te-a omorat ma-ta pe cannd aveai capul cat cireasa ?

    Răspunde
    • 29 martie 2019 la 21:05
     Permalink

     da paharu pe gat…dupa care deschide fereastra aparatmentului tau care valoreaza cat un loc de parcare din bucuresti sau cat un garaj din cluj….si admira-ti realizarile…admira-ti CEH-UL ala mult iubit….si baga cat poti in schimbu 3 in adancuri la tarnacop….atat te-o dus mintea in viata asta sa faci…atata fa….succes in zona ta prospera …care pe zi ce trece devine din ce in ce mai pustie….ai putina rabdare numai sa se termine cu iubitul vostru „minerit” si sa aiba loc „regionalizarea” …..ca o sa va cacati pe voi de foame acolo in valea jiului…..si asa existati dupa cum spune cel de sus …”din bugetul de stat „…..din bugetul vostru local e vai mama voastra..nu aveti bani nici sa reparati un acoperis de bloc… inca ceva ….pomeneste de valea jiului unde vrei tu in tara asta….sa vezi ce raspunsuri vei primi….si mai calatoreste prin alte orase dupa care revino in patria muma….poate vei observa niste diferente ca intre cer si pamant….si poate iti vei da sema in ce hal sunteti …atat economic ,social….cat si in gandirea voastra mediocra…

     Răspunde
 • 30 martie 2019 la 21:01
  Permalink

  gigele din cate imi amintesc nu am nici o fiica …. din cate imi amintesc nu ma aflu in strainatate….insa din cate imi amintesc ma aflu intr-un oras civilizat …intr-un oras dezvoltat …cu industrie cu locuri de munca cu noi si noi cartiere rezidentiale …cu noi si noi firme internationale care apar de la un an la altul…..cu oameni care merg la serviciu ……spre deosebire de „altii’ care se afla intr-o zona care pe zi ce trece devine tot mai pustie ….o zona de unde oamenii fug mai ceva ca pe timpul razboiului….o zona „prapadita” cunoscuta ca prapadita de intreaga tara….cu niste blocuri paraginite care stau sa se prabuseasca dintr-o clipa intr-alta decuplate de la utilitati …..o zona unde unii care desi traiesc la limita subzistentei fara sa aibe vre-o calificare vre-o vechime in munca dovedita refuza sa munceasca si traiesc ca niste trantori ….ajunsi cu rahatul in ghiuveta dupa 30 de ani de stat in chirie in blocurile primariei sau ale cfr-ului……mai ai 2 ani pana iti mai tine „tarnacopul” si pana se mai colecteaza taxele – impozitele local si mai apoi se distribuie centralizat…..dupa ce va avea loc „REGIONALIZAREA ” si nu veti mai primi bani de niciunde….va asteapta coliba din varful muntelui…..macar acolo nu aveti facturi de platit la sfarsitul lunii……ca oricum la capitolul „debransari” sunteti in „topuri „….si o spune EON si ENEL ….NU EU……dar „e prea complicat pt valea jiului ” …e mai bine la un ” sprit ” la „cinema’….ca doar va cunoaste o tara intrega pentru „obiceiuri „…..ia vezi aici…ce insemana un oras civilizat cu 100 de ani inainte….doar ca aici …se mai si munceste….
  https://www.google.ro/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwixsvOvxqrhAhVOiqQKHcwlCk4Qjhx6BAgBEAM&url=https%3A%2F%2Fwww.wall-street.ro%2Farticol%2FCompanii%2F238336%2Fp-polul-de-business-din-ansamblul-openville-timisoara-a-atras-20-de-companii-multinationale-in-doar-doi-ani-de-functionare.html&psig=AOvVaw3NO0Ojrs6p4H9wNsMI38ym&ust=1554058696358743

  Răspunde
 • 1 aprilie 2019 la 20:51
  Permalink

  Se prelungeste agonia cu inca doi ani,mineritul e terminat in Valea Jiului.Nimeni nu-i dispus sa investeasca in exploatea carbunelui,iar amanarea inchideri e din motive pur electorale,asa ca zona ramane moarta din orice perspectiva.Asa ca,cine inca mai poate pleca ,sa o faca,nu ai ce face in zona, mai ales ca apartamente bine între?inute nu se pot vinde nici la pretul unui garaj,adic? cinci, sase mii euro,cred ca asta e cel mai bun barometru al zonei.Asa ca gargara primarilor in ceea ce priveste zona Vaii, e pentru prostit prostii !

  Răspunde
 • 2 aprilie 2019 la 11:28
  Permalink

  Aloo ? BAI turistu lu peste-prajit !!! Ia mai fa-te tu mic si dute la muma-ta-n cur, sa vezi, mai incapi? jegosule, te stiu cine esti, ai lucrat la mina, ai luat pensie, acum sclavagesti si tu si doamna-ta si copilu in Timisoara, sa platiti datoriile la bcr, sclavilor !!! Tu te numesti andi, muierea ta e angelica si va dati mari , paduchii dracului, ati uitat de unde ati plecat? fomistii dracului !!! iar cu pretu de 70-80 de mii de euro la casele din Cluj, lasa prostii sa plateasca rate pe 30 de ani, cite 300 euro lunar, ca asa-i frumos :)))

  Răspunde
   • 2 aprilie 2019 la 19:57
    Permalink

    Valter se numeste , incearca sa ne duca in deruta , scrie comentari critice tot timpu sub mai multe nume , este un prost

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.