Festivalul Cultural Basarabia este în plinã desfãsurare la Universitatea din Petrosani, acolo unde, aproximativ 300 de studenti de peste Prut au avut ocazia sã ne arate care le sunt traditiile.
S-au încadrat efectiv în viata comunitãtii si a Universitãtii si ne spun acum cã a fi student basarabean nu e cu nimic diferit fatã de unul din România. Le place aici si asta o spun tuturor colegilor lor. „Organizãm cea de a VI-a editie a Festivalului Basarabiei.  Arãtãm traditiile si obiceiurile basarabene, iar acest eveniment a luat fiintã la 1918, când s-a înfãptuit Marea Unire. Noi organizãm acum, la nivel de Federatia Studentilor Basarabeni din România, în toate universitãtile în care avem studenti basarabeni, astfel de manifestãri. În Universitatea din Petrosani suntem cam 300 de studenti basarabeni”, ne-a spus Ilie Iucal, presedintele Asociatiei Sudentilor Basarabeni din Universitatea Petrosani.
Ne-au arãtat cã sunt mândri cã vin din Republica Moldova si, pe lângã portul popular, harta cu tara lor, dansurile si obiceiurile lor, au gãtit „ca la mama acasã”.
„Sunt anul III la Petrosani. Practic, din anul I, când am venit, am pregãtit mâncare si sunt deja la a treia întâmplare când fac mâncare si  de aceastã datã eu am gãtit clãtitele cu brânzã si cu visine, care au iesit ca la mama acasã”, a spus Corina, studentã din Basarabia.
Timp de 3 zile, studentii de aici vor avea o serie de manifestãri, toate cu girul conducerii universitãtii, care s-a arãtat încântatã sã îi sustinã mereu.
„Ne bucurãm de manifestãrile organizate de studentii basarabeni. Ei deja sunt integrati în colectivitatea universitarã de la noi, dar, în acelasi timp, îi lãsãm sã îsi prezinte obiceiurile,gândurile, traditiile, asa încât sã ne cunoastem mai bine unii cu altii. Este un exemplu si pentru studentii români, ca si pentru profesori, de convietuire”, a spus, în deschiderea festivalului, prof univ dr habil Sorin Radu, Rector Universitatea din Petrosani.
Miercuri a fost prima zi a festivalului si, dupã deschiderea oficialã au urmat chiar si întreceri sportive.  Joi au fãcut chiar curãtenie în campusul universitar si pe searã au organizat o petrecere specific lor, urmând ca vineri , când se închide festivalul, sã se strângã în Hora Unirii.
Diana Mitrache