Ajutor de stat mascat pentru companiile producãtoare de carbune

Eliminarea contributiei de 2% din cifra de afaceri a companiilor producãtorilor de energie pe bazã de  cãrbune reprezintã un ajutor de stat mascat.
Reprezentantii Organizatiei Patronale a Producãtorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) sustin cã o astfel de mãsurã ar fi discriminatorie si i-ar avantaja pe producãtorii de energie pe bazã de cãrbune.
„Este evident cã eliminarea contributiei doar pentru cãrbune reprezintã o discriminare si poate fi  ajutor de stat. Sunt curios ce ar spune Comisia Europeanã pe acest subiect, având în vedere cã se acordã ajutor de stat pentru energia poluantã”, a arãtat Martin Moise, presedintele PATRES. Potrivit lui Martin Moise, Complexul Energetic Hunedoara trebuie oricum sã returneze un ajutor de stat ilegal din trecut.  De altfel, nici Consiliul Concurentei nu are o pãrere pozivitã despre  eliminarea taxei de 2% pentru companiile  energetice. La o primã analizã, taxarea diferentiatã, dacã nu este justificatã de logica sistemului fiscal general, ridicã suspiciuni privind acordarea unui  ajutor de stat pentru producãtorii de energie pe bazã de cãrbune, sustine Consiliul Concurentei.
„Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activitãtile care reprezintã servicii de interes economic general (SIEG), cum sunt serviciul public de alimentare cu energie  termicã pentru populatie si cel pentru siguranta si adecvanta sistemului  energetic national, în mãsura în care aceastã taxã se regãseste în costurile implicate de prestarea  serviciilor, costuri care sunt acoperite de cãtre stat,  ulterior, prin acordarea compensatiei pentru SIEG. Aceastã abordare ar trebui confirmatã/agreatã cu ANRE. Având în vedere cã mãsurile de sprijin acordate unor producãtori de energie pe cãrbune (de exemplu Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atentia Comisiei Europene, vã recomandãm consultarea forului  european cu privire la propunerea Ministerului Energiei”, aratã oficialii Consiliului Concurentei.
Ministerul Finantelor a publicat proiectul de ordonantã de urgentã care ar urma sã modifice OUG 114,ordonanta  lãcomiei. Proiectul prevede scãderea taxei pe activele bancare si o nouã formulã de calcul pentru ROBOR, suspendã temporar cererea ca  administratorii de fonduri de pensii din Pilonul II sã-si majoreze capitalul social si aduce modificãri în energie. Potrivit documentului,  producãtorii de energie electricã pe cãrbune vor fi scutiti de plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Este o exceptie pentru marile companii de stat CE Oltenia si Combinatul Hunedoara.
Cosmin BACIU

3 comentarii la „Ajutor de stat mascat pentru companiile producãtoare de carbune

 • 30 martie 2019 la 06:13
  Permalink

  bugetul statului este vital ptr ceh atat timp cat exista ceva bani la buget minele nu trebuie sa-si faca griji

  Răspunde
 • 30 martie 2019 la 06:14
  Permalink

  singurii care pot face probleme termocentralelor pe carbune sunt cei de la organizatia mondiala s-au europeana a mediuli

  Răspunde
 • 1 aprilie 2019 la 07:52
  Permalink

  frumos, ajutor mascat ,dar ca platim certificate verzi si cogenerare pentru eoliene ce sunt ajutoare pe fata nu mascate sunteti niste mu———–

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.