Mai multe hectare de pãdure au ars în judetul Hunedoara numai în ultimele 24 de ore din cauza celor care în aceastã perioadã îsi curãtã terenurile arzând vegetatia uscatã, iar focul le scapã de sub control.
Pompierii Detasamentului Orãstie au intervenit pentru stingerea unui incendiu de pãdure de foioase si pãsune din zona Tãmãsasa. Au ars 15 hectare de pãdure de foioase si rãzlet trunchiuri de copac si aproximativ 2 hectare de pãsune. Pentru a ajunge la zona în care se manifesta incendiul echipa de 4 pompieri a parcurs aproape 2 kilometri pe jos. Pompierii au fost sustinuti în efortul de stingere de 10 angajati ai Ocolului Silvic Orãstie.
De asemenea, pompierii Sectiei Ilia au actionat în scopul lichidãrii unui incendiu pe raza Ocolului Silvic Ilia, în localitatea Câmpuri de Sus. A ars litiera de pãdure pe o suprafatã de aproximativ 1 hectar. Actiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat si lipsa surselor de apã. Cel mai probabil, incendiile au fost generate de actiunea de igienizare a terenurilor aplicatã de fermieri. Coordonatele gps ale parcelelor incendiate au fost transmise APIA Hunedoara pentru identificarea posesorilor.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Hunedoara aduce la cunostintã faptul cã pentru igienizarea terenurilor existã obligatia de a solicita si obtine acceptul de la autoritãtile competente. În acest context, ISU Hunedoara organizeazã patrule mixte în vederea prevenirii incendiilor si identificarea persoanelor care utilizeazã flacãra deschisã pentru curãtarea terenurilor. Mai mult, coordonatele GPS ale parcelelor incendiate vor fi transmise Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã care are competentã în suspendarea subventiilor. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Hunedoara avertizeazã cã potrivit Ordonantei de Urgentã nr. 195 din 2005 privind protectia mediului, cu modificãrile si completãrile ulterioare, este interzisã arderea miristilor, stufului, tufãrisurilor sau vegetatiei ierboase, fãrã acceptul autoritãtii competente pentru protectia mediului si fãrã informarea, în  prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgentã. Nerespectarea acestei prevederi legale se sanctioneazã cu amendã contraventionalã al cãrei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru  persoane fizice si respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.