Primarii, reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara, ONG-isti si biciclisti, ori oameni de afaceri, au semnat un pact pentru ceea ce se vrea cel mai mare si apreciat traseu de mountain-bike din România. Acesta va cuprinde zonele montane de la noi, de la Est la Vest, si asta chiar în anul în care vom gãzdui în Valea Jiului Campionatul National de Montain Bike.
Primul care a fãcut un astfel de traseu la Straja este americanul Dana Bates, care acum sperã în cea mai mare investitie în turismul de varã. „Noi vom organiza acici campionatul  national de enduro si vrem sã ne atragem sustinãtori, pentru cã aici putem face un rai pentru biciclisti. Am niste studii de caz, iar dacã gãsim investitori, vom avea cele mai frumoase trasee de acest gen. Avem si gondola si telescaune si nu trebuie sã facem nimic altceva. Am  adus experti si am luat legãtura si cu mai multi experti globali în acest domeniu si sper în realizarea  acestui proiect”, spune Dana.
Cei care deja se bucurã de astfel de trasee sunt cei din Straja, care spun acum cã vor aplica inclusiv dispozitive pe instalatiile de transport pe cablu, pe care sã îsi poatã atasa bicicletele. Ce ar însemna asta,  ne zic cei care acum gãzduiesc turisti doar iarna.
„Asta ar însemna sã aducem mãcar 70 % din turistii care vin la noi iarna si vara. Trebuie, însã, sã facem trasee pe toatã Valea Jiului, pentru cã toatã Valea este frumoasã si noi, cam 70% din trasee le avem si doar trebuie sã le legãm. Din calculele noastre, o sã avem cam 600 de km de trasee de biciclete de la Petrila, pânã la Câmpu lui Neag. În fiecare statiune, Parâng, Straja si Pasul Vâlcan, vor fi si trasee de coborâre. Vom încerca sã facem unul din cele mai interesante trasee din Vârful Straja, pânã jos. si vrem sã folosim si instalatiile de transport pe cablu. Deja am vorbit cu primãria Lupeni si, atât noi ca firmã, ca si primãria, vom aduce niste dispozitive speciale, din Austria pe care sã poatã fi atasate bicicletele”, a adãugat Emil Pãrãu, unul dintre principalii investitori în turismul Vãii Jiului. Primarii si reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara s-au asezat la o masã comunã si au discutat ce înseamnã exact acest demers, iar, pe viitor, turismul nu va însemna doar iarna schi, ci si vara, biciclete.
Diana Mitrache