Nu mai putin de 40 de oameni, utilaje si echipamente au ajuns deja sau vor ajunge în zona Parâng, acolo unde, deja o echipã de muncitori a început lucrãrile pentru drumul ce leagã statiunea Parâng de zona Rusu. Firma Strabag are în zona respectivã o organizare de santier si deja a început sã sape si sã lãrgeascã artera ce va duce spre munte.
De altfel, cel care coordoneazã acolo activitatea a vorbit despre provocãrile unui drum ce va strãbate muntele.
„Lucrãrile au început efectiv acum o sãptãmânã si am început cu dezghetarea efectivã a drumului, pentru cã era un pod de gheatã, pentru cã era drumul acoperit cu un strat de 25 de cm, imposibil accesul si am demarat astfel, pentru a ne facilita drumul si cãile de acces”, a spus Cãtãlin Flãmânzeanu, director tehnic regional Strabag SRL.
Contractul a fost semnat la finele lunii august, în munte si sunt 3.725 de metri de reabilitat, iar lãtimea pãrtii carosabile va fi de 4 metri. Artera va traversa chiar si pãrti ce vor intersecta pârtia de schi, va avea 4 km si jumãtate de rigole betonate, care vor drena apele, 23 de podete si pe 2 km si 200 de metri va fi construit un zid de sprijin, totul la suma de aproximativ 17.308.917,86 de lei.
„Începem cu infrastructura rutierã, zidul de sprijin, colectarea apelor si a torentilor si ulterior, dupã cum ne-am propus, sperãm sã ajungem ca la 90%. Suntem în discutii destul de avansate cu reprezentantii beneficiarului si cu proiectantul sã gãsim solutii tehnice adecvate asa încât scopul final al acestei investitii sã fie cel scontat”, a mai adãugat Cãtãlin Flãmânzeanu, director tehnic regional Strabag SRL.
Nu mai putin de 30 de utilaje ajung sã lucreze aici, iar numãrul celor ce vor lucra în munte va ajunge, în timp, si la 50 de angajati, în functie de complexitatea lucrãrilor si de timpul care ar trebui sã permitã lucrul în munte.
Asta îi face pe beneficiari sã spere doar cã lucrãrile se vor înscrie în grafic. „Sunt optimist cã se va finaliza aceastã investitie. Dupã discutiile purtate de noua conducere si, dupã ce a promis cã ne apropiem la 90%, la finele lui 2019, eu cred cã este o mare realizare pentru Valea Jiului si pentru Consiliul Judetean”, a adãugat si Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara. Contractul a fost semnat în 2018, dar pentru cã nu au lucrat nimic anul trecut, vechea conducere a fost demisã. Acum, o nouã echipã a demarat lucrul în munte si cautã, asa cum au spus drumarii, solutiile optime, pentru fiecare portiune de drum ce va trebui asfaltatã.
Diana Mitrache